De nood was hoog en een openbare wc kon de 10-jarige Quantavious Eason zo snel niet vinden. Dus plaste het Amerikaanse jongetje op een parkeerplaats, achter de auto van zijn moeder. Hij werd opgepakt en de rechter gaf hem drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Zijn advocaat is verbijsterd en is ervan overtuigd dat Quantavious' huidskleur heeft meegespeeld.

Het incident speelde zich afgelopen augustus af in het plaatsje Senatobia, in de staat Mississippi. Een agent in burger zag het jongetje wildplassen. Op dat moment was hij alleen. Toen zijn moeder even later terugkwam, gaf ze haar zoon een stevige waarschuwing waar de agent bij was. Ze dacht daarmee dat de kous af was.

Dat bleek niet het geval. Er werden meer agenten bij geroepen. Volgens zijn advocaat moest Quantavious zijn handen op de rug doen en werd hij vervolgens in een politieauto naar het bureau gebracht. "Daar werd hij bijna een uur vastgehouden in een cel."

"Ik moest een beetje huilen," zegt het jongetje in een interview. "Ze namen me mee, en ik wist niet wat er aan de hand was."

De politiechef gaf later toe dat de agenten een inschattingsfout hebben gemaakt. Een fout met gevolgen. Een van de agenten die betrokken was bij de arrestatie, werkt sindsdien niet meer voor de politie. In de verklaring van de politie werd niet duidelijk of hij is ontslagen of zelf is opgestapt.

Ondanks excuses van de politie, ging de openbaar aanklager toch verder met de zaak. De advocaat van Quantavious diende nog een verzoek in om de zaak te seponeren, maar daar ging de aanklager niet in mee.

De jeugdrechter legde hem afgelopen week uiteindelijk drie maanden voorwaardelijke celstraf op. Hij moet zich in die periode elke maand melden bij de reclasseringsambtenaar. Ook moet hij voor straf een opstel schrijven over de overleden basketbalspeler Kobe Bryant. Het jongetje is fan van basketbal.

Zijn advocaat is verbijsterd. "Het is gewoon stompzinnig. Elke verstandige rechter zou de volledige aanklacht volledig afwijzen." De advocaat zei dat hij niet gelooft dat een wit kind onder dezelfde omstandigheden zou zijn gearresteerd, vervolgd of veroordeeld.

De regels verschillen per staat en plaats. Op veel plekken is wildplassen niet toegestaan. Je kan een boete krijgen, maar ook een celstraf is mogelijk. Op sommige plekken moet meespelen dat het 'in het zicht' gebeurde.

In het Wetboek van Strafrecht staat niet dat wildplassen verboden is. Toch mag het vaak niet, omdat wildplassen (stank)overlast geeft. De meeste gemeenten hebben daarom hierover regels opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Vaak staat daar dat wildplassen binnen de bebouwde kom strafbaar is. Buiten de bebouwde kom is wildplassen vaak niet strafbaar. Wordt er geplast op een plek waar het niet mag, dan is het bedrag van de boete 150 euro exclusief 9 euro administratiekosten.

De boete geldt niet alleen voor volwassenen. Ook als je 10 jaar bent kun je een boete krijgen, maar er bestaat "een goede kans dat je eerst waarschuwend wordt toegesproken", laat een woordvoerder van de politie weten.

De advocaat van Quantavious moest het uiteindelijk op een akkoordje gooien met de aanklager. De aanklager dreigde de tenlastelegging namelijk te verzwaren als hij de zaak zou aanvechten. Nu, met een voorwaardelijke straf, krijgt de jongen geen strafblad.

De zaak heeft veel aandacht gekregen in de Verenigde Staten. Volgens burgerrechtenbeweging Colors of Change sloeg de aanpak van de politie, de aanklager en de rechter nergens op. Ze geven aan dat rechtssysteem in de Verenigde Staten een lange geschiedenis kent van meten met twee maten: één voor witte en één voor zwarte kinderen.

De moeder van de jongen denkt er over na om de politie en de stad aan te klagen. "Ik wil ervoor zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt", vertelt ze aan Amerikaanse media. "Ongeacht huidskleur of wie je ook bent, geen enkel kind zou dit moeten meemaken."