De Europese Commissie heeft sprinkhanen goedgekeurd voor menselijke consumptie. En ook insecten, zoals de huiskrekel en zwarte soldatenvlieg zitten er aan te komen. De aanvraag kwam van een Nederlands bedrijf

Insecten zoals sprinkhanen eten, waarom niet? Ze zijn rijk aan belangrijke eiwitten en een prima alternatief voor vlees.

Een echte sprinkhaan op ons bord is sinds afgelopen weekend een stapje dichterbij. De Europese Commissie heeft de treksprinkhaan (Locusta migratoria) goedgekeurd als voedingsmiddel. De pootjes en vleugels moeten er wel eerst vanaf, om niet te veel te vragen van de menselijke spijsvertering. Maar daarna is hij veilig om te eten, in zijn geheel of in poedervorm.

,,Ik zeg niet dat iedereen nu massaal aan de insecten gaat. Maar dit is een hele belangrijke stap’’, zegt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie van de Wageningen Universiteit. Want wat de productie betreft zijn insecten veel duurzamer. In vergelijking met runderen, kippen of varkens, is voor de kweek van insecten maar een fractie van de ruimte en grondstoffen nodig.

Rekening houdend met de opwarmende aarde, hebben de insecten een groot voordeel ten opzichte van veeteelt, aldus Dicke. ,,Qua voedingsstoffen als eiwitten en vetten zijn insecten vergelijkbaar met rundvlees. Ze bevatten zelfs meer mineralen.’’

Tijdens een presentatie in Oxford in 2010 voorspelde hij al dat insecten in 2020 in de supermarkt zouden liggen. In 2014 lagen ze zelfs in het schap bij de Jumbo, maar dat was enkel vanwege een gedoogbeleid. Ze werden bovendien nooit een succes. Nu zijn sprinkhanen officieel goedgekeurd door de Europese Commissie.

Al met al, zat Dicke dus een behoorlijk eind in de goede richting. Hoe het smaakt? ,,Naar sprinkhaan’’, zegt Dicke. ,,Een beetje nootachtig.’’

Dat de sprinkhaan de weg naar de Nederlandse keuken vindt, is voor een groot deel het werk van het Nederlandse bedrijf Protix uit Bergen op Zoom. Het bedrijf van eigenaar en oprichter Kees Aarts was drie jaar bezig om goedkeuring te regelen bij de Europese Unie.

Aarts heeft in Bergen op Zoom de grootste insectenfabriek van de wereld. Hij produceert ‘ettelijke duizenden tonnen’ per jaar. De insecten worden vermalen tot eiwitten, bedoeld voor voer voor kippen, huisdieren en vissen. De insecten van Protix worden gekweekt met voedselresten, zoals aardappelschillen. ,,Je kunt niet eindeloos blijven vissen voor vismeel of oerwouden blijven kappen voor palmolie.’’

,,Onze visie is dat insecten een belangrijk onderdeel worden van het bord van de toekomst. Indirect door vissen en kippen die insecten eten. Maar ook direct, door met krekels, meelwormen en sprinkhanen te gaan koken.’’ Naast de sprinkhaan, zit ook de goedkeuring voor bijvoorbeeld de huiskrekel en de zwarte soldatenvlieg er aan te komen, ook aangevraagd door Protix.