Wetenschappers werken aan een manier om sprinkhanen explosieven te laten ontdekken, en krijgen van de Amerikaanse regering 750.000 dollar.

Onderzoekers van de School of Engineering and Applied Science Washington University werken aan een manier waarop sprinkhanen kunnen worden ingezet om explosieven te ontdekken, meldt de BBC.

Sprinkhanen hebben volgens hoofdonderzoeker Baranidharan Raman een zeer geavanceerd reukvermogen, waarmee nieuw aangeleerde geuren zelfs in zeer kleine hoeveelheden door andere geuren heen kunnen worden gedetecteerd.

De sprinkhanen worden uitgerust met een speciale chip, die hersensignalen van de insecten interpreteert. Het resultaat doet een lampje branden: groen voor alles in orde en rood als de sprinkhaan explosieven heeft geroken.

Bovendien kunnen de insecten op afstand worden bestuurd, om ze gevaarlijk gebied in te sturen. Daarvoor krijgen de sprinkhanen een ‘tattoo’ op hun vleugels, die hitte genereert en de insecten zo de juiste kant op laat vliegen.

Het Amerikaanse Office of Naval Research heeft 750.000 dollar geïnvesteerd in het onderzoek, dat van de sprinkhanen veel goedkopere en veelzijdigere explosieven detectoren moet maken dan huidige technologische oplossingen.

Het is niet voor het eerst dat het superieure reukvermogen van insecten wordt ingezet: bijen zijn al getraind om drugs op te sporen en zouden op termijn drugshonden kunnen vervangen.
Foto