Ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst willen dat er een proefproces komt tegen huiskatten en hun baasjes. Om zeldzame vogelsoorten te beschermen tegen jagende katten, moet de rechter duidelijk maken dat katten buiten niet mogen loslopen, vinden ze, meldt Nieuwsuur.

"Waarom moet de hond wel aangelijnd zijn en de kat niet? De kat is veel gevaarlijker voor beschermde vogels en reptielen", zegt Smit in Nieuwsuur. "Onze gezellige huiskatten vangen jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels. En daar zitten ook veel zeldzame en beschermde dieren bij."

Zelfs bij de laagste inschatting worden 32 vogels per minuut gedood, rekent Smit voor. "Laat de rechter zich daar maar eens over uitspreken."

Ecoloog Smit en jurist Trouwborst zeggen dat de wet 'glashelder' is: huiskatten horen niet in de natuur, het zijn de allerschadelijkste exoten. "Het Europees natuurbeschermingsrecht is onverbiddelijk: de kat mag buiten niet loslopen", zegt Trouwborst.

De jurist kwam vorig jaar november al met zijn pleidooi wat hem niet in dank werd afgenomen. Hij kreeg zelfs politiebewaking, meldt Nieuwsuur. Het kabinet en de Tweede Kamer lieten toen al blijkt niets in een buitenverbod voor katten te zien, vandaar dat Smit en Trouwborst het nu via een proefproces proberen.

Ook D66 heeft minister Schouten van Landbouw om opheldering gevraagd over het naleven van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

Een proefproces wordt gehouden als er een situatie ontstaat waarin niet duidelijk is wat de wet bepaalt.