Katten zijn een ecologische ramp. Ze zijn verantwoordelijk voor het uitsterven van 63 soorten vogels, zoogdieren en reptielen in de laatste 500 jaar.

Dat blijkt uit onderzoek door Proceedings of the National Academies of Sciences. Alleen knaagdieren zorgen voor de uitroeiing van meer dieren: liefst 75 soorten bestaan niet meer door toedoen door knaagdieren. Ook honden zorgen voor het verdwijnen van soorten. Twaalf soorten verdwenen door de trouwe viervoeter.

Biologen vermoeden al langere tijd dat wilde katten zorgen voor de uitroeiing van veel diersoorten. Jarenlang is bijgehouden welke nieuw geïntroduceerde roofdieren wereldwijd invloed hebben op het dierenbestand.

Zo zorgden nieuwe rattensoorten in Nieuw-Zeeland voor het verdwijnen van veel vogelsoorten. Katten en vossen zorgden in Australië voor het verdwijnen van een aantal gravende zoogdieren.

Tim Doherty van de Deakin University in Australië zegt tegen Gizmodo dat door het onderzoek duidelijk is welke invloed roofdieren wereldwijd hebben op het uitsterven van diersoorten. Naast katten, knaagdieren en honden zijn ook varkens en vossen verantwoordelijk voor het verdwijnen van soorten.

In totaal zijn door vleeseters 87 vogelsoorten verdwenen, 45 zoogdieren en 10 reptielsoorten. 596 soorten worden momenteel bedreigd met uitsterven door geïntroduceerde vleeseters. 'Schokkend', zegt onderzoeker Doherty.

Vooral geïsoleerde landen zoals Madagaskar en Nieuw-Zeeland worden hard getroffen. Die landen nemen nu maatregelen. Nieuw-Zeeland heeft net aangekondigd alle nieuw geïntroduceerde roofdieren vóór het jaar 2050 te willen uitroeien.