De Italiaanse studente Giada Collalto (22) zag de ernst van de coronacrisis te laat in en kwam vast te zitten in het Spaanse Bilbao. Ze was de wanhoop nabij, totdat een Spaanse taxichauffeur met een bizar plan kwam: hij kon haar wel naar Italië brengen. Gratis.

De Italiaanse Giada Collatlo (22) studeerde tijdelijk in de Spaanse stad Bilbao. Haar Erasmus-uitwisseling was op 1 februari begonnen en zou nog tot juni duren, maar de uitbraak van het coronavirus gooide roet in het eten. "Eerst dacht ik dat het allemaal wel mee zou vallen en ik besloot in Spanje te blijven", vertelt Collatlo aan CNN.

Al gauw bleek dat een verkeerde beslissing. Halverwege maart werden alle colleges afgelast en besloot ze dat het niet langer zin had om in Bilbao te blijven. Haar twee Spaanse huisgenoten waren ook al vertrokken, dus ze zat alleen in een appartement in de stad.

Naar huis terugkeren was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Na urenlange zoektochten, vond ze een vliegticket. Zo zou ze via Madrid, Parijs en Rome terug naar Venetië kunnen gaan.

Maar toen ze eenmaal op het vliegveld van Madrid aankwam, vertelde een medewerker haar dat ze niet meer in kon checken vanwege aangescherpte coronamaatregelen.

"Ik was wanhopig en boos en mijn ouders waren bezorgd", vertelt de studente aan CNN. "Ik belde de ambassade maar zij vroegen mij een e-mail te sturen. Er ging geen openbaar vervoer meer naar Bilbao en alle hotels in Madrid waren gesloten."

Vrienden van haar kenden een taxichauffeur in Bilbao, die besloot haar op te komen halen in Madrid. "Hij reed negen uur lang, van Bilbao naar Madrid en terug", vertelt Collatlo.
Spanje op slot: massaal applaus voor zorgmedewerkers
Door het hele land zijn in Spanje mensen het balkon op gegaan om hun dank te uiten voor mensen in de zorg. Het land gaat momenteel gebukt onder het coronavirus: iedereen moet thuisblijven. Toch zijn er ook mensen die gewoon aan het werk gaan.

Maar daarmee kwam er nog geen einde aan de nachtmerrie. Ze bleek niet meer terug te kunnen keren naar het appartement waar ze woonde.

De 22-jarige taxichauffeur Kepa Amantegi nodigde haar toen bij hem thuis uit. "Zijn ouders en twee zussen ontvingen me alsof ik onderdeel van de familie was", vertelt Collatlo. "Ik zal dat nooit vergeten."

De volgende dag bedachten de Italiaanse Collatlo en Spaanse Amantegi een bizar plan: met zijn taxi konden ze mogelijk wel naar Italië rijden. "We belden de autoriteiten", legt Collatlo uit. "Ik mocht reizen omdat ik huiswaarts wilde keren en als taxichauffeur zou Amantegi een essentiële medewerker zijn."

De twee vertrokken. Bij de Franse en Italiaanse grens was veel politie aanwezig, maar de twee werden niet gecontroleerd. Na een rit van 12 uur arriveerden ze in haar woonplaats Montebello. "Mijn ouders barstten in tranen uit", vertelt Collatlo.
'Het beste in de mens naar boven'

Collatlo stond erop de Spaanse chauffeur te betalen, maar hij wilde 'geen gebruik maken van haar kwetsbare situatie' en nam geen geld aan van de Italiaanse. Amantegi overnachtte in de Italiaanse plaats en vertrok de volgende dag weer naar Spanje.

"Ik zal dit nooit vergeten", vertelt de Italiaanse studente. "Ik was een totale vreemde voor hem en hij reed meer dan 3000 kilometer om mij thuis te brengen. Deze pandemie haalt het beste in de mens naar boven."