Weinig files op de weg en niet elk weekend verplicht naar een verjaardag. Veel Nederlanders lijken weinig last te hebben van de coronacrisis. Sterker nog: we zijn ons het afgelopen jaar iets blijer gaan voelen dan het jaar ervoor, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

Joyce Vogel is zo iemand die zich goed voelt door de crisis. Zo vindt ze het fijn dat ze niet meer hoeft te winkelen. "Ik vind het heerlijk om nu alles online te doen. Het is veel relaxter en ik ben veel bewuster van wat ik allemaal koop."

Voor de lockdown liep ze bijvoorbeeld regelmatig even de Action in en kocht ze veel meer dan dat ze eigenlijk nodig had. "Ik zit in de bijstand dus ik ben heel erg gewend om op het geld te letten, maar door de lockdown kan ik echt bezuinigen."

Maar geld besparen is niet het enige waardoor ze zich goed is gaan voelen. "Ik ben niet zo'n knuffelkont en dat we nu geen drie zoenen meer hoeven te geven komt goed uit. Het is lullig om te zeggen maar ik ben wel blij geworden van de lockdown."

Uit Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat veel meer mensen net als Joyce zich iets beter voelen sinds de crisis. In 2019 had 64,7procent van de volwassenen een hoog persoonlijk welzijn. Een jaar later – in de crisis – was dat 66,2 procent. We zijn ons dus iets blijer gaan voelen.

En dat verbaast 'geluksexpert' Patrick van Hees totaal niet. "Het geluk van mensen hangt niet af van de omstandigheden maar van hoe we onszelf voelen en hoe we denken. We hebben ons goed aangepast aan de omstandigheden", zegt hij tegen EditieNL. Hij denkt dat vooral mensen die niet zwaar getroffen zijn goed met de situatie om kunnen gaan. "Als iemand ons dertien maanden geleden had verteld wat ons te wachten zou staan dan zouden we diegene voor gek hebben verklaard. Maar ondertussen zijn we er al een tijdje mee bezig. We dragen mondmaskers en we houden ons aan de avondklok. Het piept en het kraakt en we zeuren maar we gaan gewoon door."

Er zijn volgens hem veel meer dingen die ons gelukkig maken. "Er is genoeg eten in de supermarkt we kunnen thuis sporten of even naar buiten of iemand anders helpen of gewoon een boek lezen. Dat zijn dingen waar je blij van kan worden. Bovendien is er licht aan het eind van de tunnel. Dat helpt ook."

Drie kinderen met ADHD
Het gezin van Conny de Ruiter (44) is ook blij met de lockdown. Ze heeft drie kinderen met ADHD en de lockdown geeft haar veel rust. "We hebben net met z'n allen in quarantaine gezeten omdat bij onze dochter in de klas een enorme uitbraak was, en dat ging goed. Vroeger moesten we altijd heel veel: naar muziekles of sport. En dat hoeft nu niet meer."

Het gezin heeft een grote tuin met een trampoline waar de kinderen zich op uit kunnen leven en omdat ze drie honden hebben mogen ze ook 's avonds nog even naar buiten. "Ik had niet verwacht dat ik positief zou zijn over de lockdown maar dan ben ik wel. Het 'moeten' hoeft niet meer."