Een Duitse moeder klaagt dat haar zoon geïsoleerd is in zijn (katholieke) crèche omdat alle andere kinderen geen Duits spreken. In een video op Facebook heeft ze zich tot het publiek gewend: ‘Mijn zoon is volledig geïsoleerd in zijn kinderopvang, omdat hij Duitser was. Mijn zoon voelt zich hier een buitenlander’, klaagt Leen K. Ze vraagt: ‘Kan dit, beste politicus?’ De clip ging viraal en werd duizenden keren gedeeld, de moeder raakte een zenuw. Islamisering in een katholieke crèche?

Volgens de leiding van de crèche klopt het dat van de 25 kinderen er maar twee een Duits paspoort hebben. Ze komen uit Syrië, Vietnam, Kroatië en Turkije. Hun enige taal om te kunnen communiceren is echter Duits. Er zitten veel vluchtelingenkinderen tussen die nog bezig zijn met het leren van Duits, maar sommigen spreken wel al thuis Duits omdat een van hun ouders hier is geboren. ‘Deze kinderen zitten nog maar een paar weken op de crèche, geef ze wat tijd.’

De groep waarover het gaat is een speciaal door de gemeente gefinancierde noodgroep: net als de moeder in kwestie, die bij de rechter plaatsing van haar zoon heeft moeten afdwingen, zijn alle kinderen van ouders die op dit moment nergens anders terecht kunnen. Normaal gesproken krijgen katholieke families voorrang omdat het om een katholieke opvang gaat maar in dit geval was er geen keuze.

Dat de kinderen speciaal zouden zijn voorgetrokken omdat ze migrantenkinderen zijn of voorrang hebben omdat ze moeten integreren wordt door stadsbestuurders ontkend.