Tegen een 24-jarige man uit Groningen is een maand celstraf geëist wegens oplichting. De man deed zich voor als escortdame. Klanten moesten vooraf geld overmaken. Op deze manier wist hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) 145.000 euro binnen te halen.

Naast de celstraf is vijf maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Ook eist het Openbaar Ministerie het geld op dat de man ‘verdiende’.

Mannen reageerden op een advertentie op speurders.nl . Het contact werd vervolgens via WhatsApp voortgezet. Tot een echte ontmoeting kwam het nooit. Met smoesjes wist hij mannen die contact met hem zochten te bewegen steeds opnieuw geld over te maken.

Van het geld leefde de man een luxe leven met vakanties naar onder meer Marokko en Thailand. Ook zou er sprake zijn van gokverslaving. Vorig jaar is de man voor soortgelijke praktijken veroordeeld door de rechtbank in Haarlem. Hij kreeg toen een taakstraf.

De verdachte kwam vanochtend niet opdagen. ,,Hij kon het niet aan’’, zei zijn advocaat Erik Stoeten. De officier van justitie: ,,Kwalijk. Als je dit soort rotstreken uithaalt moet je je komen verantwoorden.’’

Advocaat Stoeten vindt dat er geen sprake is van oplichting. ,,Verdachte is afspraken niet nagekomen, dat is niet per definitie oplichting.’’ Stoeten schetste dat één gedupeerde in een weekeinde meer dan 11.000 euro overmaakte op de rekening van iemand die hij nog nooit had gezien en die bij eerdere afspraken niet was komen opdagen. ,,Wie zich met open ogen laat bedriegen, is geen slachtoffer van oplichting.’’

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.