Een jonge vrouw in Frankrijk overleed nadat de alarmdienst haar oproep niet serieus nam. ,,We gaan allemaal dood", kreeg de vrouw te horen, kort voor ze stierf.

Een paar maanden geleden belde de 22-jarige Naomi Musenga het alarmnummer van de Franse ambulancedienst.

,,Help me’’, zei ze, steunend, tegen de telefoniste.
,,Wat is er aan de hand?’’, zei de stem aan de andere kant.
,,Help me’’, herhaalde Naomi, met zachte stem.
,,Nou, als u niet zegt wat er aan de hand is, hang ik op’’, was het antwoord.
,,Ik heb enorme pijn in mijn buik, ik denk dat ik dood ga’’, perste Naomi er nog uit.
,,Inderdaad, op een dag zult u dood gaan, net als wij allemaal’’, aldus de telefoniste die haar zei een doktersdienst te bellen.

Het telefoongesprek eindigde en er werd géén ambulance langs gestuurd. Naomi belde vervolgens een doktersdienst, waar ze na vijf uur iemand aan de lijn kreeg. Die liet wèl een ziekenauto sturen, die haar naar het ziekenhuis bracht. Ze kreeg er een hartstilstand en overleed. Volgens het autopsierapport was de doodsoorzaak orgaanuitval na ernstige inwendige bloedingen.

In Frankrijk is grote ophef ontstaan over de zaak, nadat een nieuwssite de ontluisterende opname van het telefoongesprek met de ambulancedienst online zette, op verzoek van de familie van het slachtoffer. Het betreffende ziekenhuis, in Straatsburg, heeft bevestigd dat de opnames authentiek zijn.

,,Ik was eerst bang om er naar te luisteren’’, aldus de zus van Naomi, Louange Musenga, tegenover dagblad Le Monde. ,,Sinds mijn moeder het heeft gehoord, slaapt ze niet meer. Telkens als je luistert, is het alsof je Naomi nog eens hoort doodgaan.’’

Het ziekenhuis in Straatsburg is vorige week, nadat de opnames online waren gezet, een onderzoek gestart naar de dood van de vrouw. Dat was vier maanden na het overlijden van Naomi, want haar gesprek met de ambulancedienst had al plaats op 29 december vorig jaar. De nabestaanden hebben ook justitie gevraagd onderzoek te doen.

De ophef gaat niet alleen over het falen van de alarmcentrale, maar vooral ook over de gesprekstoon van de hulpverleenster aan de lijn. Na het gesprek met Naomi, besprak ze het met een collega - en ook die opnames zijn gepubliceerd.

,,Ze zei me dat ze dood ging, nou dat was te horen aan haar stem!’’, zegt de telefoniste lachend. ,,Dat ze dood gaat, staat vast,’’ antwoordt de collega ook lachend. ,,Net als wij allemaal.’’
Foto