Devan Merck (23) uit Fort Benning in het Amerikaanse Georgia werd geboren zonder vagina en dat maakte haar jeugd tot een hel. Maar toen ze haar man Trent leerde kennen, veranderde alles. Ze dromen nu zelfs van kinderen.
Het is een aandoening die 1 op 5.000 vrouwen treft: het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser Sydnroom of eenvoudig gezegd: geboren worden zonder vagina. Devan Merck was 13 toen de diagnose werd gesteld. Het gevolg waren pesterijen op school en ze werd door iedereen gemeden. ,,Jarenlang voelde ik me anders dan de anderen'', vertelt ze nog altijd emotioneel.

Op haar zestiende kon ze eindelijk een operatie ondergaan waarbij dokters haar vagina reconstrueerden met huid van haar benen. Het betekende dat ze nu ook seks kon hebben, zoals andere meisjes. Maar het verliezen van haar maagdelijkheid betekende een nieuw trauma. ,,Mijn vriendje zei dat ik anders 'voelde' en 'rook' dan de andere meisjes met mijn 'kunstmatige vagina'.''

Het was pas toen ze klaar was met haar opleiding en haar latere echtgenoot Trent (28) leerde kennen, dat alles veranderde. Hij begreep haar wél.

Onlangs kwamen ze te weten dat Devan allebei haar eierstokken heeft en dat die intact zijn. Wat betekent dat ze kinderen kan krijgen. Ze zullen daarvoor wel IVF en een draagmoeder moeten aanspreken. ,,Ik probeer het positief te bekijken. Alles wat ik meegemaakt heb, heeft me sterker gemaakt. En ik denk dat ik een geweldige moeder zal zijn'', zegt ze tegen Amerikaanse media.

Trent is trots op zijn vrouw. ,,Ik weet dat ze het emotioneel heel moeilijk heeft met de aandoening en ik ben blij dat ik haar kan steunen'', vertelt hij. ,,Kinderen zullen ons leven ingrijpend veranderen, maar ik denk op een heel positieve manier'', vult Devan aan. ,,Het is een volgende stap in ons leven.''