De Europese politieorganisatie Europol heeft een bijzondere adventskalender op internet gezet. Elke dag tot Kerstmis wordt een gezochte crimineel getoond, telkens de meest gezochte crimineel van een aangesloten land. De organisatie werkt voor 23 landen.

Europol wenst iedereen een veilige kerst en dat kan het best als de 'most-wanted' van Europa zijn opgepakt, zei een woordvoerder tegen de Vlaamse omroep VTM. Elke dag is een ander land aan de beurt. Steeds toont een kort filmpje wie daar de meest gezochte voortvluchtige is en wat hij gedaan heeft of waar hij van verdacht wordt. De eerste, op 1 december, was de Oostenrijker Tibor Foco, die gezocht wordt voor de moord op een prostituee in 1986. Hij kreeg daarvoor levenslang, maar is al 21 jaar op de vlucht.

Wie in Nederland de meest gezochte crimineel is, wordt op 16 december bekendgemaakt. Dan gaat het Nederlandse vakje van de adventskalender open. De Nederlandse politie heeft een Nationale Opsporingslijst op internet staan. Daarop staan vijftien namen, allemaal mannen, maar daarin is geen rangorde aangebracht.