hr
jaargang -23 - laatste artikel 24-4 12:00 - 74446 artikelen - nu online 29 bezoekers -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek


[1] 2

geld

02-09-11 11:34:11
The-Enflamer
Erelid


WMRindex: 704
OTindex: 1.541
Moeten we niet eens stoppen met geld geven aan ontwikkelings landen en projecten en derglijken want ik hoor dat er nog meer bezuiningt gaat worden en onder tussen geven we wel geld aan griekenland en projecten en dergelijken.;| ;|

geef uw mening.:ja

02-09-11 11:57:25
Invisible
Oudgediende


WMRindex: 3.730
OTindex: 5.186
Zakelijk gezien hadden landen als Griekenland nooit in de euro gemogen en moeten ze er nu zo snel mogelijk uitgeflikkerd worden. Echter het was en is een politiek prestige object en de politiek dwaalt liever ten hele dan dat ze ten halve keren. Dat zou namelijk gezichtsverlies zijn en de gemiddelde politicus gaat liever dood dan dat hij toegeeft dat iets fout was.

Ontwikkelingshulp: aan Afrikaanse landen is het weggegooid geld. Het was niks, het is niks en het wordt ook nooit wat. Ieder ander werelddeel waar in 50 jaar net zoveel geld ingepompt zou zijn als Afrika, was nu welvarend geweest. Kappen ermee dus en het geld daar heen brengen waar het wel helpt: Azie bijvoorbeeld. Kunnen die vervolgens ook mooi helpen met de noodhulp die wel nodig blijft.

Maar ook in eigen land kan je vraagtekens zetten. Waarom is de gezondheidszorg hier zoveel duurder dan in de omringende landen? Waar ze bovendien geen wachtlijsten kennen, uitslagen van onderzoeken meestal nog dezelfde dag leveren ipv weken later etc? Daar is dus enorm op te besparen zonder dat het slechter wordt. Integendeel, het wordt dan juist beter. En uiteraard HET onderwerp waar je niet over mag praten: de immigratie van de kanslozen. Kosten nu al vele miljarden per jaar die opgehoest moeten worden door mensen die wel werken en dat nu jaren langer moeten doen om al die uitkeringen op te brengen.........

02-09-11 12:56:11
FireStorm
Senior lid

WMRindex: 162
OTindex: 297
Eruit met Griekenland, dit kost ons alleen maar meer geld. Dat hele land gaat binnenkort toch wel failliet. We moeten meer aan onszelf denken op het ogenblik.

02-09-11 13:27:59
Bamboo
Erelid


WMRindex: 42
OTindex: 3.246
T S
Het failliet van 1 land in de eurozone zal gelijk het failliet van een aantal andere landen (zoniet alle) in de eurozone betekenen.

Wat we ons beter eens kunnen afvragen is of het economisch systeem wat wij gebruiken (kapitalisme) zijn langste tijd niet heeft gehad. Een economische politiek bedrijven met het oog op groei is nogal kortzichtig. Groei kan niet eeuwigdurend zijn.

Over Afrika kunnen we kort zijn. Wij (europeanen) zijn verantwoordelijk voor de teringzooi aldaar. Wij hebben dat continent naar de kloten geholpen in voorbije eeuwen (en nog steeds, wie verdient er aan de olie in Nigeria? Shell). Dus dat we daar nu nog voor moeten bloeden is een beetje oorzaak en gevolg. Als wij het continent niet hadden opgedeeld in "landen" zoals ze nu op de kaart staan waren en veel minder problemen. Echter is dat nu niet meer terug te draaien en zal Afrika een roerig continent blijven.

Ons medisch stelsel is natuurlijk hopeloos complex, duur en log. Waarom moeten artsen in een maatschap werken? Zich inkopen in een maatschap en vervolgens dik geld gaan verdienen? Waarom is een ziekenhuis niet gewoon een overheidsinstelling waarin iedereen in loondienst is?

02-09-11 13:36:56
Deus
Erelid


WMRindex: 240
OTindex: 2.514
@Bamboo verwoord het mooi.

02-09-11 14:14:27
ledi
Oudgediende


WMRindex: 47.811
OTindex: 23.036
S
Quote @Deus:
@Bamboo verwoord het mooi.


Helemaal mee eens! #ok

02-09-11 15:11:07
nietmeer
@Bamboo: @Deus: @ledi:
Ik sluit me hierbij volledig aan :ja

02-09-11 16:23:59
The-Enflamer
Erelid


WMRindex: 704
OTindex: 1.541
@Bamboo: dat is mooi gezegt.

maar moeten we dan een nieuw economies systeem bedenken want ik denk niet dat iedereen commnist nedeland wil zien.:P

02-09-11 16:36:16
Bamboo
Erelid


WMRindex: 42
OTindex: 3.246
T S
De basis van het communisme is niet slecht. Echter de toepassing zoals deze werd gedaan in de voormalige Sovjet Unie en de rest van voormalig Oost Europa klopte natuurlijk van geen kant. De basis van het communisme is dat iedereen gelijk is.

Wat op zich dan wel weer leuk is is dat een (in theorie) mooi economisch systeem gebaseerd op het communisme toch bedacht is door een Amerikaan. Namelijk Gene Roddenberry in de films en series van Star Trek. In de United Federation of Planets gebruikt men geen geld meer als zodanig. Er wordt geruild. Werken doe je om jezelf geestelijk te verrijken en om de samenleving te dienen. En toch heeft iedereen eten, drinken, een woning en aanzienlijke luxe. Wil je meer dan moet je daarvoor werken en een status behalen in de maatschappij. Natuurlijk zullen ook hier haken en ogen aan zitten en zal een dergelijk systeem nooit per land ingevoerd kunnen worden. Zoiets gaat alleen op globaal niveau. Daar is dan toch eerst WWIII voor nodig waarschijnlijk. En zo zie je dat macro economie best een moeilijke materie is. Als je er te lang over na gaat denken dan krijg je hoofdpijn en een wokkelbrain.

02-09-11 16:48:42
nietmeer
Het probleem is natuurlij kwel dat niet iedereen zich als gelijke wil gedragen. Je hebt altijd mensen die menen dat ze mee rmoeten hebben dan een ander. Die mensen nemen dan ook de leiding en daar gaat het verkeerd.

02-09-11 16:56:04
Bamboo
Erelid


WMRindex: 42
OTindex: 3.246
T S
Leiding moet er zijn. Maar een leider krijgt niet meer dan een ander. Dus een leider doet het omdat het zijn roeping is. Niet vanwege de geldelijke verrijking die eraan zit.

02-09-11 17:00:09
The-Enflamer
Erelid


WMRindex: 704
OTindex: 1.541
@Bamboo: dat is wederom mooi uitgelegd.:ja

02-09-11 17:09:53
Bamboo
Erelid


WMRindex: 42
OTindex: 3.246
T S
Maar zo worden we niet opgevoed. In onze opvoeding zit al de neiging naar "beter zijn" dan een ander. Doe goed je best op school dan kan je later veel geld verdienen. Doe heel goed je best op voetbal dan kan je misschien ooit het betaalde voetbal in en nog meer geld verdienen. We voeden onze kinderen niet op met het idee dat het collectief belangrijker is dan het individu. Ah daar komt nog een mooie term van de laatste 20 jaar ofzo. Individualisering van de samenleving ;) Het IK is belangrijker dan het WIJ. De volken die dat wel begrepen leefden in Afrika wat we met onze "geroemde" VOC mentaliteit mooi naar de klote hebben geholpen. Voor de inmenging van het oude Europa leefde men daar in gebieden in stammen. Op de grenzen van de stammen waren natuurlijk ook conflicten. Een groeiende stam had tenslotte meer ruimte nodig voor expansie. En het zit in de natuur van de mens om een uitdaging met een conflict op te lossen. Dus zo ver zijn wij niet van de apen afgekomen.

Maar om even terug te komen op de Griekse problematiek. Ik heb even wat zoekwerk gedaan en zie dat Griekenland een kleine 11 miljoen inwoners heeft een een staatsschuld van een slordige 600 miljard euro. Nederland heeft "maar" een slordige 380 miljard euro staatsschuld. Dus dat is iets wat die Grieken nooit en te nimmer kunnen ophoesten. Ze zijn daar al heel lang gewend om vroeg met pensioen te gaan. Dat is iets wat ze per direct zouden moeten afschaffen maar dat lukt nooit. Zoiets moet gefaseerd gebeuren. Laten we de hele boel ploffen dan hebben we binnen een jaar 9 miljoen immigranten in de rest van de EU erbij. En dat is ook weer iets wat je niet moet willen.

02-09-11 17:16:47
Bamboo
Erelid


WMRindex: 42
OTindex: 3.246
T S
@Invisible: Voor iedere zeg 100 miljoen euro die Afrika in is gepompt is er voor 90 miljoen aan staatleningen bijgekomen (dus rente), hebben we ze verplicht om daarvan weer 80 miljoen aan goederen en diensten bij ons te kopen en hebben we voor 500 miljoen aan natuurlijke grondstoffen (olie, goud, diamanten etc) eruit gehaald. Dus hebben we ze nou werkelijk geholpen? of helpen we alleen onszelf?

02-09-11 17:24:16
Deus
Erelid


WMRindex: 240
OTindex: 2.514
kapitalisme, communisme, socialisme... allemaal slechts hele grove ideologische pennenstreken.

Nederland doet het overigens helemaal niet beroerd qua ideologie lijkt me. met een uitkering kun je niet heel comfortabel leven maar een uitkering is ook niet bedoeld om in luxe van te leven.

We zijn geen hardliners als Amerika waar je 4 baantjes nodig hebt als je compleet talentloos bent. We zijn geen softies waar iedereen maar gelijk moet zijn en nauwelijks incentive is voor zelfontplooiing (ik denk namelijk dat uit het communisme blijkt dat iedereen gelijk geen goede basis is voor zelfontplooiing).

Onze banken crisis was niet zo groot als die van de amerikanen en gezien de gelinktheid van alle markten kan het niet anders dat wij ook de crisis voelen. Dat wil niet zeggen dat wij fout bezig zijn en onze normen en waarden ter vrage moeten stellen.

Meer maatschappelijk/ethisch besef is waarschijnlijk niets mis mee. Iedereen is vrij keuzes te maken die hem of haar gelukkig maken maar we mogen wel in wat meer middelen voorzien om een evenwichtige/geinformeerde keuze te kunnen maken,, denk ik althans.

Het enige logische gevolg van deze crisis kan overigens zijn dat de komende generaties die de troep moeten opruimen een stukje ethisch besef mee krijgen wat de gevolgen zijn van het systeem naar de hand zetten,, het is alleen jammer dat het een "pijnlijke" les moet zijn,,

02-09-11 17:31:39
Bamboo
Erelid


WMRindex: 42
OTindex: 3.246
T S
@Deus: Ook onze economie is gebaseerd op groei. Het is een eenvoudig gegeven dat eeuwigdurende groei onmogelijk is. Groeien gaat tot een zeker punt en dan stort de boel in.

02-09-11 17:35:01
Bamboo
Erelid


WMRindex: 42
OTindex: 3.246
T S
*(*(krijg d'r koppijn van..

03-09-11 01:59:06
nietmeer
Je stort toch niet in he :-)

03-09-11 08:41:50
Invisible
Oudgediende


WMRindex: 3.730
OTindex: 5.186
De mogelijke/gewenste wereld zoals Bamboo die beschrijft is een Utopie. Gelijkheid zal nooit bestaan, er zullen altijd criminelen blijven, corruptie zal niet verdwijnen. In een primitieve samenleving van een enkele stam zonder contacten met "buiten" zou het kunnen, in een wereld zoals die van ons niet. Triest maar het is niet anders.

Afrika mag dan (mede) onze schuld zijn, dat betekent nog niet dat je daar geld in moet blijven pompen zonder dat er ook maar iets rendeerd. De mentaliteit daar voorkomt domweg iedere vorm van structurele ontwikkeling en het is derhalve weggegooid geld.

03-09-11 22:26:33
heraux
Oudgediende


WMRindex: 9.537
OTindex: 27.258
T S
heb een economische relatie met die landen - dan komt er ook wat van - zorg dat ze kunnen aansluiten aan de markt - als we dat durven - dan wordt er ook wat verkocht.

maar.. waar de weg lang is.. is een markt

04-09-11 23:48:35
The-Enflamer
Erelid


WMRindex: 704
OTindex: 1.541
@heraux: ja er komt heus wel weer herstel het duurt allen lang.

05-09-11 08:30:22
Invisible
Oudgediende


WMRindex: 3.730
OTindex: 5.186
Ik ben bang dat er geen herstel komt als landen als Griekenland er niet uitgeknikkerd worden.

Het is misschien beter als NL er zelf uitstapt. Landen zonder euro als Zwitserland en Denemarken en zelfs het zogenaamd mindere Polen doen het zonder Euro meer dan uitstekend. Omdat ze geen miljarden kwijt zijn aan die kneuzen in het Zuiden.

Het kost even wat , dat eruit stappen, maar vermoedelijk levert het een veelvoud op.

Alleen zal het niet gebeuren. Niet omdat het echt slecht is zoals politici beweren, maar omdat het uitstappen gezichtsverlies zou betekenen voor die politici etc en dat vinden ze veel erger dan het kapot gaan van ons land....

05-09-11 09:25:16
ledi
Oudgediende


WMRindex: 47.811
OTindex: 23.036
S
@Invisible: er is ook nog zoiets als samen de schouders eronder ipv de anderen in de steek te laten. :ja

05-09-11 10:43:06
Beereekhoorn
Oudgediende


WMRindex: 1.218
OTindex: 8.455
It is said that the world is in a state of bankruptcy, that the world owes the world more than the world can pay.

Van Ralph Waldo Emerson :ja

toen dus al 8O

05-09-11 10:45:04
Invisible
Oudgediende


WMRindex: 3.730
OTindex: 5.186
Samen de schouders eronder??? Niet gezien hoe de Grieken met staken etc proberen te voorkomen dat hun luizeleven aangepakt wordt?

Als ze zich nu al verzetten tegen logische dingen als ook na je 53e doorwerken etc . . .

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

[1] 2

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven