Twee Nigeriaanse meisjes die via hun bekken met elkaar verbonden waren, zijn in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Tennessee geopereerd. De tweeling overleefde de achttien uur durende operatie en hun vooruitzichten zijn goed.

Miracle en Testimony Ayeni vierden gisteren hun eerste verjaardag. De tweeling kwam eind juni met hun ouders van hun geboorteland Nigeria naar de Verenigde Staten om er geopereerd te worden.

De meisjes zaten met hun bekken vast aan elkaar. Een zeldzame aandoening die volgens dr. Max Langham, die aan het hoofd van het chirurgisch team stond, slechts eens op de vijf miljoen geboortes voorkomt. ,,Zonder een operatie zag hun toekomst er niet erg goed uit'', zei Langham tijdens een persconferentie. ,,Ze zouden incontinent zijn, niet in staat om te lopen, volledig afhankelijk van anderen voor hun zorg en niet in staat om volledig te participeren in het dagelijkse bestaan.''

Vorige week, tijdens een procedure die begon op 7 november en duurde tot 8 november, werden de meisjes met succes van elkaar gescheiden in het kinderziekenhuis Le Bonheur in Memphis.

Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis stellen beide meisjes het erg goed. Hoewel er nog operaties en revalidatie zullen volgen, hebben dokters er vertrouwen in dat ze op lange termijn in goede gezondheid zullen verkeren.

De meisjes verblijven sinds het begin van de zomer in het ziekenhuis van Tennessee. Ze kwamen daar met hun ouders Samuel en Mary, hun oudere zus en hun pastoor naartoe nadat een Nigeriaanse luchtvaartmaatschappij hen gratis vluchten had aangeboden. Dat was hun enige hoop: de familie vond geen ziekenhuis in de buurt dat de procedure kon uitvoeren.

De artsen van Le Bonheur voerden de operatie gratis uit. Het is al de tweede keer dat een Siamese tweeling in het ziekenhuis gescheiden werd. In 2011 werden twee broertjes die eveneens via het bekken verbonden waren, met succes geopereerd door een 35-koppig team.
Foto