De Nigeriaanse oliemiljardair Emeka Offor heeft een golf van kritiek over zich heen gekregen door zijn vader te laten begraven in een kist van puur goud. Die kostte de lieve som van 15 miljoen naira, zo'n 46.000 euro.

De gouden kist werd na aankomst in het geboortedorp van de overledene overgeheveld van een lijkwagen op een witte koets en met paarden door de straten gereden. De pompeuze uitvaart vond vrijdag plaats in de Anglicaanse kerk in Irefi Oraifite in de zuidelijke deelstaat Anambra. Tal van hoogwaardigheidsbekleders en geestelijken woonden de plechtigheid bij.

Veel aanwezigen plaatsten vraagtekens bij de reden voor de opmerkelijke kistkeuze, zo meldt de Nigeriaanse Daily Post. Op social media regende het kritiek. 'Geldverspilling', vindt Gabriel Omonhinmin. 'Denk je niet dat Offors vader veel gelukkiger zou zijn geweest in zijn graf als dit bedrag in de vorm van een lening ter beschikking was gesteld van arme jongeren,' vraagt hij zich hardop af op Facebook.

Een van de reageerders zegt te hopen dat de overledene tijdens zijn leven ook mocht genieten van het geld van zijn zoon. 'De meeste mensen die zoveel geld uitgeven aan de begrafenis van hun ouders bekommerden zich niet om hen toen ze nog leefden.'

Anderen zien de gouden kist als een aanmoediging voor criminelen om de lievelingshond van de miljardair te ontvoeren in ruil voor losgeld of, erger, de kist op te graven en te verkopen.

Weer anderen zien de kist als een bewijs van (geestelijke) armoede van Offor. 'Echt rijke mensen proberen anderen niet te imponeren. Als hij nou tig arme kinderen te eten had gegeven of een academie had geopend in naam van zijn vader dan had ik hem een natte zoen gegeven, maar deze blijk van lege losbandigheid is beschamend,' reageert Portia Emilia Anthony.

Sir Emeka Offor is de oprichter en uitvoerend vice-voorzitter van de raad van bestuur van de Chrome Group, een Nigeriaanse olie- en gasmaatschappij. Het werd in 1990 opgericht, heeft tegenwoordig 800 mensen in dienst en is onder andere betrokken bij het grootscheepse TAM-onderhoudsproject van de raffinaderij in Port harcourt, de grootste van Nigeria.

Offor richtte in de jaren negentig ook een naar hem genoemde nonprofitorganisatie op en is speciale afgezant voor de strijd tegen rivierblindheid van het niet-gouvernementele Carter Centre, de liefdadigheidsinstelling van de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter.
Foto