Het lijkt er dan toch eindelijk van te gaan komen: een vliegtuig dat in de helft van de tijd van Londen naar New York vliegt. De ĎBaby Boomí zoals het supersonische toestel wordt genoemd vliegt in 3 uur en een kwartier de oceaan over.

Het is een initiatief van miljardair en topondernemer Richard Branson. Samen met start-up Boom gebruikte hij bestaande technologieŽn, terwijl het toestel is gemaakt van ultralichte koolstofvezel. Daardoor kan het vliegtuig topsnelheden halen van 2.335 kilometer per uur. Dat is 10 procent sneller dan de Concorde en 2,6 keer sneller dan een gemiddeld vliegtuig.

Het is daarmee verreweg het snelste passagiersvliegtuig ooit gemaakt. Vanaf 2023 moeten de eerste commerciŽle vluchten plaats gaan vinden. In het toestel is ruimte voor 40 passagiers. De tickets zouden op den duur betaalbaar worden, maar op dit moment kost een enkeltje nog zoín 3.000 euro.

Vliegtuigfabrikanten als Boeing en Lockheed Martin zijn ook bezig met supersonische luchtvaart, maar Branson hoopt de concurrentie te slim af te zijn door bestaande technologie te gebruiken die al is goedgekeurd. Eind volgend jaar staat de eerste testvlucht gepland.
Foto