Leden van het parlement van de Australische deelstaat Queensland werden gisteren totaal overrompeld toen de voorzitter om half drie 's nachts een onverwachte stemming uitriep. In korte broeken, pyjama's, T-shirts en op blote voeten kwamen sommigen op het laatste moment de vergaderzaal binnenvallen.

Dat kwam ze op een luid applaus te staan van het handjevol parlementsleden dat in de zaal zat om het debat bij te wonen (beelden: zie onder). Het is net als in Nederland niet ongewoon dat het parlement van Queensland tot diep in de nacht vergadert. Maar op deze stemming had niemand gerekend.
Een dutje achter het bureau

Zodra de bel voor de stemming klinkt, zijn de in het parlement aanwezige leden verplicht zich binnen vier minuten te melden. Maar dat bleek dus nog een hele klus voor wie zich in zijn eigen kantoortje had verschanst om de nacht half-sluimerend achter (of onder) zijn bureau door te brengen.

En parlementslid had nog wel snel een colbertje kunnen aanschieten, maar bleek daaronder niets te dragen. De camera in de zaal draaide keurig weg toen hij, onder luid gelach, hijgend binnen kwam rennen.

Parlementsvoorzitter Peter Wellington vroeg de leden lachend om de volgende keer de kledingvoorschriften in acht te nemen. Daarna gaf hij ze toestemming om hun stem uit te brengen, desnoods in T-shirt en op blote voeten.
Filmpje