Maarten van Rossem is op zoek naar een 'blonde jongen' die eerder deze week een weddenschap met hem aanging over de uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

De jongen bezocht dinsdagavond in Utrecht een bijeenkomst van Van Rossem over de verkiezingen. Hij dacht dat Trump zou gaan winnen, Van Rossem gokte op Clinton. De historicus vond het zo'n vreemde gedachte dat Trump zou winnen, dat hij de jongen 1000 euro en een hamburger beloofde als hij ongelijk zou krijgen.

En nu, twee dagen later, is het tijd om af te rekenen, meldt RTV Utrecht. Van Rossem laat zich van zijn sportieve kant zien, en roept de jongen op zich bij hem te melden. "Als hij lijkt op die jongen die bij de microfoon stond, dan zal ik mijn belofte gestand doen", zegt de historicus tegen RTV Utrecht. Dat is nogal een gevaarlijke uitspraak, beseft ook Van Rossem. "Er kunnen zich natuurlijk wel twintig mensen melden met een petje natuurlijk", aldus Van Rossem.

Overigens beloofde Van Rossem ook zijn microfoon op te eten als Trump de verkiezingen zou winnen. "Dat ga ik niet doen", zegt hij op Facebook. "Ik heb al vele beloftes in mijn leven gebroken, dus om er nu nog een te breken, daar zit ik niet zo mee."