De Amerikaanse astronaut Shane Kimbrough stemde op een wel heel bijzondere manier. Omdat hij niet naar een van de stemlocaties op aarde kan, stuurde hij zijn digitale stem vanuit ruimtestation ISS.
ISS was voor de gelegenheid omgedoopt tot tijdelijk stemlokaal. Vanaf de aarde kreeg Kimbrough een digitaal stembiljet toegestuurd, wat hij na het invullen versleuteld terugstuurde naar de aarde. Een ambtenaar in NASA's thuisstad Houston kreeg die stem binnen en verwerkte hem vervolgens.

Kimbrough is momenteel de enige Amerikaan aan boord van ISS en dus ook de enige die op deze manier stemde. Vanuit de ruimte stemmen kan echter al bijna twintig jaar, nadat in 1997 een speciaal wetsvoorstel werd aangenomen.

Astronaute Kate Rubins, die afgelopen weekend terugvloog naar de aarde, ging Kimbrough al voor. Zij stuurde haar stem richting de aarde vlak voordat ze ISS verliet. ,,Het is ongelooflijk dat we vanaf hier kunnen stemmen en ik denk dat het enorm belangrijk is dat we bij alle verkiezingen stemmen", liet ze weten in een interview.