Noord-Korea is niet het land waar je grapjes wil uithalen, maar twee Australische mannen hebben flink wat lef getoond toen ze zich een internationaal golftoernooi binnenbluften. Morgan Ruig en Evan Shay, allebei 28, deden alsof ze het Australische golfteam waren.
De twee waren op vakantie in Peking toen ze lucht kregen van het golftoernooi in de dictatoriale staat. De twee mannen uit Brisbane stuurden voor de grap een e-mail om zich in te schrijven als het Australische team. De twee zijn geen professionele golfspelers, laat staan dat ze op internationaal niveau zouden kunnen meedraaien.

Tot hun grote schrik werden de twee mannen uitgenodigd. Ze bleken twee van de 85 deelnemers aan het vijfdaagse toernooi in de hoofdstad Pyongyang, op het enige golfterrein dat het land rijk is.

Tijdens hun hele reis werden de mannen begeleid. Ook werden ze met bloemen in de hand gefotografeerd bij een monument voor de Noord-Koreaanse leiders. De twee vervalsten zelfs de Australische golfoutfit om er toch ietwat officieel uit te zien.

De mannen werden echter ontmaskerd toen bleek hoe slecht ze presteerden op de green. ,,Ik sloeg 120 en mijn caddy zei dat ik mijn familie te schande maakte. We speelden echt slecht, maar we hebben wel interessante mensen ontmoet'', zegt Ruig aan Courier Mail.

Morgan en Evan bekennen dat hun uitstap, die ze een vorm van 'karaktertest' noemen, naar het einde toe benard werd. ,,We waren heel nerveus toen we aan de grens onze paspoorten moesten afgeven. Je hoort verhalen van mensen die nooit terugkeren uit Noord-Korea.''

,,Ik zou zo'n stunt niet aanbevelen aan de doordeweekse toerist. Het was redelijk penibel, maar het was ook een onvergetelijke ervaring.'' De twee eindigden op de twee laatste plaatsen in het internationale toernooi.