Laurent Simons uit Amsterdam begint binnenkort op zesjarige leeftijd aan de middelbare school. ,,Hij gaat als een speer", vertelt zijn Alexander Simons over zijn zoontje, die een IQ van minstens 145 heeft.
Laurent begon net als elk ander kind als kleuter aan de basisschool, maar de slimmerik ging zo snel door de leerstof dat hij nu al klaar is voor het gymnasium.

,,Hij is in principe normaal begonnen", zegt zijn vader Alexander. ,,Hij werd al snel een jaartje vooruit gezet, en toen weer een jaartje... hij verslindt het ene leerjaar na het andere, zonder moeite. Hij absorbeert de leerstof heel snel."

Laurent is zelfs alvast begonnen aan de wiskundeopdrachten van de middelbare school. ,,Ook dat gaat als een speer. In amper twee maanden zit hij halverwege de leerstof van het eerste middelbaar", aldus de trotse vader. Over enkele weken begint Laurent echt aan de middelbare school.

Frustraties
Of dat niet vreemd is, een kind van zes jaar in een klas vol 13-jarige pubers? ,,Hij gaat er heel goed mee om", aldus zijn vader. ,,Op de een of andere manier aardt hij niet echt bij kinderen van zijn leeftijd." Bij leeftijdsgenootjes zou hij meer frustraties oplopen, stelt vader Simons. ,,Want is het wel gezond om een slim kind bij met minder slimme kinderen te plaatsen? Dat is alsof je een gezond iemand in een gekkenhuis zet, terwijl die daar niet hoeft te zitten. Ik denk dat die daar meer gefrustreerd zou zijn."

Ondanks alles is Laurent toch ook een kind zoals een ander, vindt zijn vader. ,,Hij is dol op Harry Potter, stripverhalen en computerspelletjes." Maar aan de andere kant toch vooral heel bijzonder, want die kleine, slimme Laurent volgt in de zomer ook een cursus van de Amerikaanse Stanford-universiteit of van een Zwitsere eliteschool.

En wat volgt nog in de nabije toekomst? ,,Als Laurent binnen een jaar of twee rijp voor de universiteit blijkt te zijn, dan gaan we mee, natuurlijk", aldus Alexander Simons. ,,Je kan een kind niet alleen naar de universiteitsbanken laten gaan."

Maar zover kijkt vader Simons liever niet vooruit. ,,Misschien ook maar beter, dan maak ik me minder zorgen. We laten hem zijn gang gaan. Als hij maar gelukkig is."
Foto