Een bijzondere waarneming dinsdag in het Veluwemeer: een jonge zeehond. Medewerkers van een bungalowpark in Nijkerk zagen het beest op het strand liggen toen ze een aanlegsteiger repareerden.

Volgens conservator Arthur Oosterbaan van natuurcentrum Ecomare op Texel gaat het om een gewone en goed gezonde zeehond. Volgens Oosterbaan is het bijzonder dat een zeehond het strand van het Veluwemeer heeft opgezocht.

"In het IJsselmeer komen ze wel een enkele keer vaker voor. Ze zwemmen via de sluis bij het Kornwerderzand in de Afsluitdijk van de Waddenzee naar het meer. Sommigen komen ook vanaf de Noordzee via het Noordzeekanaal en het IJ. Maar om in het Veluwemeer te komen moest het dier nog meer obstakels passeren. Ik heb nog niet eerder gehoord dat daar een zeehond is gezien.''

De manager van het bungalowpark belde de Dierenambulance, omdat hij niet wist of hij iets voor het zeehondje moest doen. Toen de hulpverleners arriveerden, dook de zeehond net weer het water in.

Oosterbaan denkt dat de zeehond prima in het Veluwemeer kan overleven zolang het niet gaat vriezen. "Aan zoet water zijn die dieren allang gewend. Maar het Veluwemeer vriest natuurlijk veel sneller dicht dan het IJsselmeer of de zee en dan zou het beestje in de problemen kunnen komen."