Vanwege de groeiende resistentie tegen malariamedicijnen, heeft de WHO besloten dat mensen alleen nog medicijnen krijgen op het moment dat malaria daadwerkelijk is vastgesteld. Dat is een probleem, want niet in alle landen zijn er de middelen om vast te stellen dat iemand malaria heeft. Bram den Teuling heeft daar wat op bedacht: de app Momala.

"Een vriend van mij promoveerde in februari dit jaar op het algoritme om malaria vast te stellen aan de hand van het beeld dat een microscoop maakt van een bloedpreparaat", zegt Den Teuling. "Hij wilde zijn bevindingen publiceren, maar hij ging er verder niet meer mee aan de slag."

Niet lang daarna was Den Teuling, zelf een datawetenschapper, aanwezig bij een hackathon in Brussel. Met een groepje werkte hij het idee uit om dit algoritme in een app te verwerken. Er was direct interesse van IBM, Pfizer en andere partijen. "Maar de nuttigste reactie kwam van iemand die ons in contact bracht met de Flying Doctors. Samen met de WHO en regeringen in Afrika trainen zij malaria-experts."

"Zij zagen deze app als een kans om de diagnostiek te verbeteren in moeilijk bereikbare gebieden. Nu is er voor het vaststellen van malaria een labmedewerker nodig, maar die zit natuurlijk lang niet overal. En dat terwijl je er juist snel bij moet zijn als je malaria hebt. Binnen twee dagen kan het gebeurd zijn."

Wie de app van Den Teuling heeft, kan zijn mobiele telefoon op de microsoop zetten, en dan wordt het bloedplaatje razendsnel geanalyseerd. "Binnen een paar minuten, veel sneller dan een labmedewerker." De app heeft het trucje afgekeken van echte microbiologen, door te leren van alle plaatjes die experts als malaria kwalificeerden.

In Ethiopië wordt de app nu getest om te zien hoe gevoelig die is. "En ook in Kenia loopt een demonstratieproject. Bij beide proeven wordt gekeken of de methode tijd bespaart en hoe het staat met het gebruikersgemak." De app is nu al beschikbaar voor iOS en Android.