Uit 2,5 miljoen onderzochte sterren zijn er 234 die een onverklaarbaar vreemd signaal afgeven. Een van de verklaringen zou een tot nu toe onbekende samenstelling van sommige sterren kunnen zijn, maar opmerkelijk is dat het signaal overeenkomt met een voorspelling uit een eerdere studie van een van de wetenschappers. Die studie doet een voorspelling over het signaal dat aliens zouden kunnen gebruiken om te communiceren. Zo’n type signaal is nu gevonden, zo meldt ook The Independent.

In het paper schrijven E.F. Borra en E. Trottier, wetenschappers aan Laval University in Quebec, dat de gevonden signalen overeenstemmen met de eerder gedane voorspellingen over buitenaardse signalen. Zo’n signaal van een buitenaardse intelligentie moet een bepaalde vorm hebben om te ‘werken’, een vorm die nu bijn 234 zonnen gevonden is. Ook het feit dat het signaal alleen bij een aantal sterren is gevonden, van een type dat op onze zon lijkt, is in overeenstemming met de eerder gedane voorspellingen.

Zeker zijn de wetenschappers allerminst. Ze geven aan dat er verschillende redenen kunnen zijn voor het opmerkelijke signaal; ‘vervuiling’ door de gebruikte instrumenten of bij data-reductie, veranderingen in transities van moleculen, Fourier transformaties in spectraallijnen, snelle trillingen… maar uiteindelijk ook het eerder door Borra voorspelde ‘ETI’ signaal. (Extraterrestrial Intelligence)

In een gearchiveerd voorstel voor het paper werd zelfs de titel “Signalen waarschijnlijk afkomstig van Buitenaardse Intelligentie” gebruikt. Verder onderzoek is noodzakelijk, en dat wordt dan ook inmiddels voorbereid. Andere experts zijn nog weinig onder de indruk van de resultaten.