Vissers in Denemarken zijn opgeroepen massaal achter zo'n 80.000 ontsnapte regenboogforellen voor de kust van het land aan te gaan. De vissen ontsnapten door een ongeval uit een viskwekerij in een fjord in Jutland en gevreesd wordt dat zij het ecologisch evenwicht in het gebied zullen aantasten.

De regenboogforellen konden gisteren ontsnappen nadat een vrachtschip tegen viskwekerij Snaptun Fisk in het Horsens Fjord was aangevaren. De vissen wegen elk zo'n drie kilo en zijn in de winkel bij elkaar zo'n 10 miljoen Deense Kronen (1,3 miljoen euro) waard. Ze zouden deze week geslacht worden.

,,We gaan een schadeclaim indienen bij de eigenaren van het vrachtschip", zegt directeur Tim Petersen tegen Reuters.

Soren Knabe van de sportvisbond roept in gesprek met het lokale TV2/Fyn 'alle sportvissers' op hun visgerei te pakken en te gaan vissen op de forellen.

Volgens de Deens organisatie voor visserij is het tijdstip van de ontsnapping buitengewoon ongelukkig omdat andere soorten forellen juist nu hun eitjes leggen die bij de regenboogforellen als lekkernij gelden.

De ontsnapte vissen zullen naar verwachting na een wenperiode van vier tot vijf dagen in open water gaan bijten naar het aas van de vissers. Ze zullen enkele maanden kunnen overleven in hun verkregen vrijheid.

Visser Ulrik Jeppesen noemt het incident tegenover Reuters 'een beetje een tragedie'. ,,Maar ik ga waarschijnlijk wel een tripje of twee maken", vervolgt hij. Met 80.000 forellen die niet weten wat hen overkomt, kan Jeppesen zich opmaken voor de vistrip van zijn leven.