Mahendra Ahirwar (13) uit India kan dankzij een ingrijpende operatie weer redelijk normaal door het leven. Door een zeldzame aandoening aan zijn nekspieren hing het hoofd van de jongen vele jaren bijna ondersteboven. En artsen durfden het niet aan zijn nekwervels weer in de goede positie terug te zetten. Maar een Indiase ruggengraatspecialist heeft Mahendra toch met succes kunnen helpen. ,,Het is een mirakel. Zijn nek staat weer recht'', jubelt zijn vader.

Congenitale myopathie heet de zeldzame aandoening waar Mahendra aan leed. Zijn nekspieren raakten er zodanig door verzwakt dat zijn hoofd in die onnatuurlijke positie belandde. Wandelen of rechtop staan kon hij niet. En als hij wilde eten of naar het toilet moest had assistentie nodig. Zijn ouders zochten jarenlang hulp, maar niemand had een oplossing. Tot een vrouw uit Liverpool zijn verhaal las en een geldinzamelingsactie begon. Met de ruim 13.000 euro die de vrouw ophaalde kon ruggengraatspecialist Rajagopalan Krishnan aan de slag en het resultaat overtreft de stoutste verwachtingen.

,,Het was hartverscheurend om hem vroeger te zien'', vertelt Mukesh, de vader van de jongen, aan Daily Mail. ,,We waren hem bijna kwijt. Toen zijn nek zo gebogen was, was hij te verlegen om te praten. Nu voelt hij zich normaal en stijgt zijn zelfvertrouwen. Hij zegt zelf dat het verschil met vroeger nauwelijks in woorden uit te drukken is."

In het recente verleden hadden zijn ouders zelfs liever dat Mahendra zou sterven. ,,Ik kon het niet meer aan om hem zo te zien lijden", aldus zijn moeder Sumitra. ,,Hij kon niets zelf doen, hij zat daar maar in een hoekje van de kamer. Dat is geen leven. Ik moest hem als een baby overal naartoe dragen. Als artsen hem niet konden behandelen, was het beter dat God zich over hem ontfermde.''

,,Zijn verhaal greep me bij de keel'', vertelt Julie Jones: de vrouw uit Liverpool. ,,Wat als mijn zoon zich in die situatie zou bevinden, vroeg ik me constant af. Iedereen wilde wel helpen, maar niemand deed iets. Vandaar dat ik de stap gezet heb om een crowdfundingpagina op te richten.'' Na een maand had ze al tienduizend Britse ponden ingezameld.

De familie ondernam, toen het voor de operatie benodigde geld er was, een barre tocht vanuit hun dorp naar de Indiase hoofdstad New Delhi. Een vermoeiende treinrit van duizenden kilometers werd het, maar de beloning zou snel volgen. Mahendra kwam terecht bij het team van chirurg Krishnan. Hij verwijderde de wervelschijven in de nek van de jongen en verving die door bottransplantaat van zijn bekken. Verder werd een metalen plaat ingebracht om zijn nek recht overeind houden. De operatie duurde in totaal tien uur.

Specialist Krishnan zal de ontwikkeling van de jongen scherp in de gaten blijven houden. ,,Fantastisch om hem nu te zien. Hij kan zijn hoofd rechtop houden en de röntgenfoto's brengen voorlopig geen problemen aan het licht. Zijn vooruitgang stemt me gelukkig. Hij is veel actiever nu en volgens zijn familie kan hij al aardig zijn eigen plan trekken.'' De arts verwacht dat de jongen nog een keer onder het mes moet en ook dat hij met zijn nieuwe nek een hoge leeftijdsverwachting heeft. ,,Mahendra kan, als alles goed blijft gaan, stokoud worden.''
Foto