Nadat de gemeente Groningen wespen bij Jay Uijttewaal met gif bestreed, kropen ze nog dagenlang over de grond. ,,Ik heb ze met kokend water uit hun lijden verlost.’’

„Daar zat het wespennest”, wijst Uijttewaal naar een versplinterde berkenstronk in zijn achtertuin. Een paar weken geleden liet hij de gemeente langskomen om ze te verwijderen. Met talkpoeder en permethrin, een insecticide, werden de wespen bestreden.

„Na tien minuten was de man klaar. Ik dacht dat het daarmee was afgelopen. Tot ik hem hoorde zeggen ‘over ongeveer een week zijn ze dood’.”

De wespen vlogen volgens Uijttewaal nog urenlang wild rond. „Dat maakte de situatie er niet veiliger op”, zegt hij. „De dagen erna kropen de diertjes van ellende over de grond. Om ze uit hun lijden te verlossen heb ik er kokend water overheen gegooid. Toen waren ze meteen dood.”

Naast Uijtewaal staat bioloog Jan Doevendans. Hij hoort het verhaal hoofdschuddend aan. „Dit kan de gemeente heel anders aanpakken”, zegt hij.

Zelf gaat hij ook bij mensen langs om de nesten te verwijderen, maar hij doet dit op een betere manier, vindt hij zelf. „Met een stofzuiger ga ik het nest langs. De wespen schieten in een stoffen zak, die daarna in de vriezer wordt gelegd”, legt hij uit. „Na een halfuur zijn de insecten buiten westen. Een paar uur later zijn ze dood.”

Doevendans denkt te weten waarom de gemeente dan toch voor haar methode kiest. „Mijn handelwijze duurt zo’n anderhalf uur. Die van de gemeente tien minuten. En de kosten zijn in beide gevallen rond de 60 euro. Tijd, en daarmee geld, zullen in deze zaak daarom een bepalende rol spelen.”

De gemeente bevestigt dit. „We kennen de andere manier van bestrijden. Maar we kiezen bewust voor efficiëntie.”, aldus woordvoerder Peter Duzink.

Naast het onnodige dierenleed, heeft de optie van de gemeente volgens Doevendans nog een nadeel. „Het gif wordt in het nest gespoten en vervolgens zonder pardon in het milieu gedumpt. Dat is enorm schadelijk voor het ecologische systeem”, vertelt hij.

Uijttewaal is naar eigen zeggen blij met de info. „Nu ik dit allemaal weet, zal ik langer nadenken over wie ik langs laat komen. En nee, dat zal de gemeente niet zijn.”