De eerste baby met drie ouders is geboren. Het is een Jordaans jongetje dat inmiddels vijf maanden oud is, schrijft het blad New Scientist. Het jongetje heeft een biologische vader en moeder, maar ook dna van een donor.

De Jordaanse ouders waren betrokken bij de toepassing van een nieuwe ivf-methode, die werd uitgevoerd door een Amerikaans medisch team in Mexico. In de VS is de methode nog niet toegestaan.

Anderhalf jaar geleden stemde het Britse parlement als eerste in met de legalisering van de ivf-behandeling, die het mogelijk maakt dat een kind drie ouders krijgt.

De behandeling heet mitochondriale donatie. Door een genetisch defect dreigde de Jordaanse vrouw een kind te krijgen met problemen in het zenuwstelsel. Daarom werd genetisch materiaal van de moeder uit de bevruchte eicel verwijderd en vervangen door een gezonde kern van een andere vrouw.

Het kind krijgt ongeveer 0,1 procent van het genetisch materiaal van de donormoeder. Hoogleraar genoom-analyse Bert Smeets van het UMC Maastricht zei op NPO Radio 1 dat de omschrijving 'drie ouders' misschien te veel suggereert. "In het materiaal van de donor zitten iets van 13 genen die tot eiwitten leiden. Op de 22.000 genen die je hebt, is dat dus niet zo veel."

Smeets wijst er net als andere voorstanders van de techniek op dat duizenden ouderparen met een kinderwens kunnen worden geholpen. Hij spreekt van een kunststukje dat ziekten als gevolg van een genetisch defect kan voorkomen.

Tegenstanders wijzen erop dat de genetische aanpassingen generaties lang kunnen blijven doorwerken, terwijl nog onduidelijk is wat de langetermijneffecten kunnen zijn voor de kinderen van de 'behandelde' kinderen. Ook zou er psychische schade kunnen ontstaan voor kinderen met drie in plaats van twee ouders.

Smeets: "Bovendien is er een ethische discussie te voeren over het manipuleren van genetisch materiaal. In Nederland is het in principe mogelijk en toegestaan."