Noorse onderzoekers zijn erin geslaagd 23 paarden van verschillende leeftijden en rassen te leren communiceren met hun verzorgers. De dieren kregen drie plaatjes te zien. Daarop stonden visuele symbolen die aangaven of ze een deken wilden als ze er geen om hadden, geen deken wilden als ze er wel een om hadden of geen verandering wilden. De paarden werden twee weken lang dagelijks een kwartier getraind om de symbolen van hun voorkeur met hun hoofd aan te raken.

De paarden kregen symbolen te zien op wit geschilderde houten borden. De horizontale balk links betekent 'doe deken om', het lege bord in het midden staat voor 'geen verandering' en de verticale balk links betekent 'doe deken af'.

Na veertien dagen trainen, testen de onderzoekers de paarden in verschillende weersomstandigheden. Daaruit bleek dat de paarden niet zomaar een symbool aanraakten, maar dat hun keuze afhankelijk was van het weer. Was het koud, winderig of nat, dan kozen de dieren massaal voor het symbool met de verticale balk: 'doe deken om'. Was het lekker warm, dan gaven ze allemaal aan dat ze liever geen deken wilden.

Uit de resultaten blijkt dat paarden de gevolgen kennen van hun keuzes en dat ze kunnen leren hun voorkeur duidelijk te maken door symbolen aan te raken. Hoewel de snelheid van aanleren varieerde, slaagden alle paarden erin binnen twee weken de symbolen aan te leren.

In het overzicht zie je de keuzes die zijn gemaakt door de paarden op verschillende dagen met verschillende weersomstandigheden. De 22 paarden werden nooit allemaal op dezelfde dag getest. Elk weertype werd op twee dagen getest.

De methode is een nieuw middel om voorkeuren bij paarden te bestuderen.