Een Nederlandse toerist zit vast in Myanmar omdat hij een preek van boeddhistische monniken had onderbroken. Hij deed dat door een stekker uit een luidspreker te trekken, nadat het lawaai hem tot razernij had gedreven.

De man is met zijn vriendin op wereldreis. Vrijdag zaten de twee in een hotel in Mandalay, op n na de grootste stad van het land. De man zou 's avonds gek zijn geworden van het lawaai uit een luidspreker vlak bij het hotel. Daar was een boeddhistische viering aan de gang.

De menigte reageerde volgens lokale media woedend nadat de stekker uit de luidspreker was getrokken. Het hotel van de Nederlanders zou daarop zijn omsingeld. De Nederlander moest door het leger worden ontzet.

Volgens de BBC wordt de man aangeklaagd voor het beledigen van religieuze gevoelens en gewoontes. Als hij schuldig wordt bevonden, zou hij twee jaar cel kunnen krijgen.

De man moet vandaag voorkomen. Dan hoort hij officieel of en waarvoor hij wordt vervolgd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er een Nederlander is opgepakt. Het ministerie staat nauw in contact met de familie en de lokale autoriteiten.