Een bijzondere geboorte in het Zuid-Amerikaanse Ecuador. Transgenders Fernando Machado, geboren als Maria, en Diane Rodriguez, geboren als Luis, hebben samen een kind gekregen. Het is voor het eerst dat er in Ecuador een baby is geboren van een transgenderkoppel.

Zowel Fernando als Diane hebben nooit een geslachtsoperatie ondergaan, dus de voorplanting was geen probleem. Fernando, die eruitziet als man, was de drager van de baby. Inmiddels is hun zoon vier maanden oud.

"Toen de zwangerschapstest positief bleek te zijn, moest ik huilen van geluk en angst tegelijk", vertelt Fernando aan de BBC. "Ik had nog nooit zoiets gevoeld. Ik dacht: eindelijk ben ik volstrekt gelukkig. Ik belde direct mijn moeder en zei: ga even rustig zitten."

De stralende ouders vertellen aan de BBC hoeveel de geboorte van hun zoon voor hen betekent. "Ik had nooit gedacht dat ik moeder zou kunnen worden", zegt Diane. "De wet eiste vroeger dat je gecastreerd moest zijn om als vrouw erkend te worden."

Zowel Fernando als Diane zetten zich beiden in voor gelijke rechten voor de LGBT-gemeenschap. De strijd van Diane verliep niet zonder hobbels. Ze werd verstoten door haar familie, leefde een tijd op straat en werd een aantal keer ontvoerd. Iets wat niet opmerkelijk is in Ecuador. Alleen al vorig jaar werden er in dit Zuid-Amerikaanse land zeven transseksuelen vermoord.

"We hadden allebei een kinderwens, het mag officieel van de wet en het was op een natuurlijke manier mogelijk, dus besloten we ervoor te gaan", aldus Fernando. "We zijn hetzelfde als andere gezinnen, ook al hebben we niet dezelfde rechten."
Foto