Het is vandaag feest voor alle 18-jarige Italianen: ze krijgen allemaal 500 euro van de Italiaanse regering. Die mogen ze vrij besteden aan boeken, muziek, concertkaartjes en musea. Ze krijgen het geld niet op hun rekening gestort, maar kunnen het uitgeven via een speciale app met geselecteerde evenementen.

Het plan is bedacht door premier Matteo Renzi, vlak na de terroristische aanslag in onder andere de Parijse concertzaal Bataclan, vorig jaar november. Hij noemde de gebeurtenis 'een culturele strijd' en wilde met een speciaal budget voor jongeren 'terugslaan'.

Overigens is het een stevig politiek besluit, want tegelijkertijd bleek vandaag dat de Italiaanse staatsschuld een nieuw record bereikte: 2,3 biljoen euro. Het cultuurbudget voor de jongeren omvat zo'n 290 miljoen euro en zal daarom weliswaar geen enorme extra gaten in deze toch al bodemloze put slaan, maar is nog steeds een flink bedrag.

De Italiaanse jeugd is enthousiast, zegt ItaliŽ-correspondent Eveline Rethmeier in Z Today, maar het is onduidelijk waar ze het precies aan mogen uitgeven. De website waarop de geselecteerde cultuurevenementen staan (18app.it) is nog niet in de lucht.

Het plan doet een beetje denken aan de Nederlandse CKV-bonnen, die 16-jarigen een tijd lang kregen om hen kennis te laten maken met cultuur. Inmiddels zijn deze niet zoveel waard: sinds 2013 krijgen alle leerlingen een basisbedrag van 5 euro, scholen doen mee op vrijwillige basis en moeten dan zelf een bijdrage van 10 euro leveren.