In sommige studentensteden is het nog volop bezig, bij anderen zit het er weer op: de jaarlijkse ontgroening voor aspirant-leden bij studentenverenigingen. In Groningen pleit universiteitspersoneel voor het afschaffen van subsidies voor bestuursleden van studentenverenigingen. Dat meldt Trouw.
Reden voor het pleiten voor de afschaffing zijn foto's van de ontgroeningen van de twee grootste Groningse verenigingen Albertus en Vindicat, die opdoken in het universiteitsblad UK. De foto's zijn afkomstig uit oude almanakken van de verenigingen.

Volgens fractievoorzitter Bart Beijer van de personeelsfractie van de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er ernstige misstanden te zien op de foto's. ,,Dit lijkt op waterboarding met bier, jongeren die een golfclub op hun keel gezet krijgen en iemand wiens hoofd in een bord eten wordt geduwd. Ik zie overeenkomsten met systematische mishandeling", zegt Beijer tegen Trouw.

De foto's staan inmiddels niet meer online, omdat ze zonder toestemming uit de almanakken zijn overgenomen.

De voorzitter van Vindicat, Marijn Achtereekte, is van mening dat het standpunt van de personeelsfractie slechts een storm in een glas water is. ,,Ik wil dit in de Universiteitsraad bespreken en dan ga ik ervan uit dat de kous af is", zegt hij.

,,De ontgroening is best zwaar en erg intensief, maar iedereen moet minstens zes uur slapen en er zijn strenge regels om te zorgen dat de aspirant-leden genoeg eten en drinken", benadrukt hij.

Afgelopen weken doken er, zoals elk jaar, weer beelden op van ontgroeningspraktijken in Nederlandse studentensteden. Op Dumpert werd onder meer een filmpje van een jonge studente die een vuurpijl speelt en een berg dozen omver 'blaast' massaal bekeken. Op de video is ook te zien hoe feuten met elkaar in gevecht gaan terwijl ze enkel een doos dragen. Ook worden aspirant-leden toegeschreeuwd terwijl ze door een sloot met kroos lopen.