Een zeldzame Apple-1 is op een online veiling voor 815.000 dollar verkocht. Daarmee leverde de bijzondere computer uit Apples begindagen wel minder op dan het doelbedrag van 1 miljoen dollar.

Deze Apple-1 was extra bijzonder, doordat de gebruikte printplaat van een soort is dat door Apple nooit aan consumenten is verkocht. Volgens Apples mede-oprichter Steve Wozniak moet het dan ook wel gaan om een vroeg pre-productiemodel.

Wozniak zette de Apple-1-computers zelf in elkaar in de garage van de ouders van Steve Jobs. Bright TV ging langs bij dat huis in Silicon Valley. De Apple-1 was midden jaren '70 de eerste personal computer die werd verkocht met een volledig geassembleerd moederbord. De geveilde computer is een van de circa 175 Apple-1's die in 1976 zijn verkocht voor de prijs van 666,66 dollar. Daarvan zijn er nog 70 exemplaren intact.

Verzamelaars hebben vaker grof geld over gehad voor oude Apple-apparatuur. Zo leverde een andere Apple-1 in 2014 zelfs 900.000 dollar op. Tien procent van het bedrag uit de nieuwe veiling wordt gedoneerd aan een leukemie-stichting.
Foto