Winkeliers in winkelcentrum Paddepoel krijgen boetes als ze op zondag gesloten blijven. Uit onderzoek blijkt dat zondagsopenstelling niet rendabel is.

Winkeliers worden door de Vereniging van Eigenaren (VvE) verplicht om zondag de deuren te openen. Doen ze dit niet, dan riskeren ze boetes. „Het is list en bedrog”, stelt slager Oosterhof. „Er worden door de VvE regels doorgevoerd waar onder winkeliers geen draagkracht voor is.” De slager is woedend.

Hij is een van de ondernemers die beboet is voor het niet deelnemen aan de maandelijkse zondagopenstelling. Elke afwijking van openingstijden kost hem 500 euro. „Ik heb bezwaar gemaakt tegen de boetes, maar daar heb ik nog geen reactie op gekregen.” Vooralsnog blijft de slager op zondag gesloten. „Het is gewoonweg niet rendabel.”

In 2014 deden studenten van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar manieren om onder meer de omzet van alle ondernemers in Paddepoel te verhogen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de winkeliersvereniging Paddepoel, toentertijd nog onder voorzitterschap van Erwin Brink, eigenaar van Visspeciaalzaak Pasèl. Uit dit onderzoek bleek dat niet iedereen erop vooruit gaat door zondag open te gaan. ,,Het was niet voldoende om er als collectief op vooruit te gaan, dus wij zijn er toen als bestuur niet mee doorgegaan.”

Brink trad in 2014 af als voorzitter en werd opgevolgd door Hans Gestel, eigenaar van Jamin. De zondagsopenstelling werd toen alsnog doorgevoerd. Gestel is het niet eens met het onderzoek. „Het is niet objectief. Het is uitgevoerd door een stel studenten, dat had ik zelf ook kunnen doen.” Het bestuur van de winkeliersvereniging drukte de zondagsopenstelling alsnog door en vond de VvE aan haar kant. Brink heeft er geen goed woord voor over. „Het is er uiteindelijk door de Vereniging van Eigenaren doorgedrukt’’, zegt Brink.

Brink, die op zondag wel voldoende omzet draait, is voorstander van een vrijer beleid. „Het charmante aan ons winkelcentrum is dat we nog veel unieke zaakjes hebben, zoals de slager en de bakker. Die moeten wel de ruimte krijgen om naar eigen inzicht te ondernemen.” De VvE onthoudt zich voorlopig van commentaar.