Met ondernemen kun je niet jong genoeg beginnen. Dat was de gedachte achter het project Startup Kids, dat afgelopen week werd gehouden in Amsterdam. Kinderen van 10 tot 12 jaar speelden ondernemer. Ze bedachten een nieuw idee of product en mochten dat in het bijzijn van publiek en een jury presenteren.

"Startup Kids heeft tot doel kinderen te leren hun dromen te realiseren. Dit doen we door het stimuleren van een ondernemende geest", zegt Phuong Do van Startup Kids.

Zo werden onder meer een soort magneet bedacht die blikjes en flesjes aantrekt, een stofzuiger met rupsbanden voor het strand om daar alle rommel op te ruimen, en een website waar ouderen klussen kunnen plaatsen die vervolgens worden uitgevoerd door kinderen.
'Kinderen denken niet aan geld, maar willen wereld verbeteren'

Voor de deelnemers was het een uitdagende week. "Samen ideeŽn bedenken, dromen waarmaken, plezier hebben, vrienden maken, vloggen, bloggen, creatief zijn, teamwerk, gamen en coole dingen doen. Daar ging het om deze week", aldus Do.

Prinses Laurentien zat in de jury. "Het mooie is dat kinderen zich heel erg verbonden voelen met de wereld. Als we kinderen serieus nemen, komen ze gewoon met hele goede ideeŽn. Het is deze week natuurlijk veel meer dan alleen maar ondernemer spelen. Ze signaleren problemen - bijvoorbeeld afval of plastic - en hebben daar dan eigen oplossingen voor. Kinderen kunnen ideeŽn omzetten in leuke, praktische, slimme en simpele oplossingen waar wij als volwassenen niet snel aan denken."

Do vindt het bijzonder dat de meeste kinderen niet zozeer bezig waren met geld verdienen, maar met het maken van plannen om de wereld te verbeteren. "Is dat niet ontzettend mooi?" Startup Kids is blij met de positieve reacties. "Dit zomerkamp zal zeker niet bij een eerste keer blijven."