De KNVB roept voetbalclubs op spreeuwen rondom het speelveld te laten nestelen. De vogels zijn een uitstekend natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen larven die het gras opvreten.

Met name engerlingen en smelten kunnen veel schade aanrichten op een voetbalveld. Engerlingen zijn de larven van een kever en vreten aan de ondergrondse delen van de grasplant. Emelten, de larven van een langpootmug, voeden zich met het groen van het gras.

Spreeuwen zijn dol op de larven. Door spreeuwenkasten bij de velden te plaatsen, kunnen de vogels worden ingezet bij de bestrijding ervan. Spreeuwen broeden tot tweemaal per jaar. Per keer krijgen ze vier tot zeven jongen, die vooral worden gevoed met de larven.

"De spreeuwen zijn met hun fijne snavel in staat de larve uit de eigen gang te trekken", zegt de KNVB. Doordat spreeuwen eerder in het seizoen broeden dan kraaien en roeken, zijn ze die vogels te vlug af. Dat komt goed uit: roeken en kraaien maken een groter gat en richten op hun beurt ook vaak grote schade aan op sportvelden.

De KNVB verwijst in zijn oproep naar een aantal golfbanen waar nestelkasten voor spreeuwen met succes zijn geplaatst.