Toen de patiŽnten in het Rockwood-ziekenhuis in Wales om een dokter riepen, was het niet omdat ze pijn hadden. Wel omdat ze honing langs de muren zagen druipen van het ziekenhuis in Cardiff.

De oudere patiŽnten waren beduusd en ziekenhuispersoneel probeerde het zoete goedje met handdoeken weg te dweilen voor het de ongediertebestrijding belde. Imkers moesten er vorige maand aan te pas komen. Die vonden een kolonie van tienduizenden bijen boven de ziekenzaal. De bijen hadden hun onderkomen gebouwd boven het plafond, en het resultaat van hun harde werk sijpelde door de plafondplaten naar beneden.

Volgens imker Abigail Reade zat de bijenkolonie er ongemerkt al vijf jaar, zo zegt ze tegen de BBC. Door het warme zomerweer liet de zon de was van de honingraten smelten, waardoor de honing wegdrupte. De imkers zaagden een gat in het dak van het ziekenhuis en konden op die manier 70.000 bijen verwijderen. Reade zegt dat de kolonie ongewoon groot was, maar dat er nog ruimte was voor uitbreiding. De groep imkers heeft de honingraten leeg laten eten door een eigen kolonie bijen.

De lege raten worden omgevormd tot kaarsen en zeep. Deze week werd op een andere plek in het ziekenhuis een kleinere kolonie van 30.000 bijen ontdekt en verwijderd. Volgens Reade hebben de patiŽnten nooit gevaar gelopen.