Zuid-Afrikaanse en Engelse onderzoekers hebben het oudste kwaadaardige kankergezwel ter wereld gevonden in een bot van een menselijk skelet van 1,7 miljoen jaar oud. Het bot van een teen werd gevonden in het Zuid-Afrikaanse Swartkrans en is afkomstig van een voorouder van de mens.

De tumor die in het bot werd gevonden is van een agressieve soort kanker die tegenwoordig vooral bij jongeren voorkomt en die tot de dood leidt als er niets aan wordt gedaan.

Of het bot afkomstig is van een kind of volwassene is niet meer vast te stellen. Ook is niet bekend of het gezwel de oorzaak is van het overlijden van deze mensachtige.

Wel is het volgens de onderzoekers duidelijk dat het gezwel veel pijn moet hebben gedaan en dat lopen of rennen er moeilijker door zal zijn gegaan.

In de medische wereld wordt vaak gezegd dat kanker een 'moderne' ziekte is die wordt veroorzaakt door onze manier van leven en de omgeving waarin we leven, zegt een van de onderzoekers. "De vondst in Swartkrans toont aan dat de ziekte al miljoenen jaren voor het ontstaan van de moderne industriŽle samenleving bestond."

Een tweede studie bevestigt die visie. In een rugwervel van de uitgestorven mensachtige Australopithecus, die zo'n 2 miljoen jaar geleden leefde, werd een goedaardig kankergezwel gevonden.
Filmpje