Nicole Berkouwer is geslaagd maar hogeschool Windesheim is gezakt. Dat is het oordeel van de voorzieningenrechter. Die vindt dat de Zwolse onderwijsreus de 22-jarige communicatiestudente onterecht heeft laten zakken na een 'steekproef'.

De Harderwijkse Nicole was geslaagd en kreeg dat officieel te horen op 5 juli. Maar de vlag kon drie dagen later halfstok, want de examencommissie wilde haar examenstof nog een keer laten onderzoeken. 'Niet goed genoeg', vond een tweede examinator. Nicoles 6,3 werd een 5.

De rechter vindt dat vreemd, want van de 'steekproef' waarvan Windesheim repte was geen sprake. Bovendien is het helemaal niet aan de examencommissie om Berkouwers werk opnieuw tegen het licht te laten houden. En waarom telt het oordeel van haar tweede examinator zwaarder dan van de eerste?

Vandaag kan de Harderwijkse de vlag opnieuw uitsteken, als ze haar diploma in handen krijgt. Dat is nŠ alle officiŽle feestelijkheden, maar beter laat dan nooit. Nu kan ze met een gerust hart aan haar vervolgstudie beginnen in Amsterdam. "En daar heb ik heel veel zin in", roept ze enthousiast. "We gaan dit goed vieren." De diploma-overhandiging vandaag markeert het einde van een zomer die ze niet snel zal vergeten.

Als de krabbels zijn gezet, kan de Harderwijkse definitief vooruitkijken. Dat wil ze graag. Windesheim accepteert het oordeel van de voorzieningenrechter, zegt een woordvoerster. Maar de school gaat wel kijken wat het oordeel betekent voor haar werkwijze. Wellicht dat Windesheim de uitspraak aanvecht in een bodemprocedure.