Een 63-jarige vrouw uit Groningen zou vorige maand bijgezet worden in een urnengraf op de algemene begraafplaats in Veenhuizen. Maar wat bleek: de gemeente Noordenveld was vergeten om een grafdelver te regelen. En dus moest de familie zelf de handen uit de mouwen steken.

"Ik vind het respectloos", vertelt de 44-jarige dochter aan RTV Noord. "Op de dag van de bijzetting is eerst de as opgehaald bij het crematorium. In een ecologische urn, die vergaat namelijk en wordt één met de aarde. Toen we bij de begraafplaats aankwamen, stond de begrafenisondernemer ons al op te wachten. Zij vertelde dat het graf niet gedolven was. Nou, dan zak je wel even door de grond."

"De begrafenisondernemer kwam uiteindelijk met de oplossing. Ze had toevallig een schep achter in de auto liggen. Op haar aanwijzingen heb ik toen samen met mijn zwager een gat gegraven", zegt de schoonzoon van de vrouw.

"Na de plechtigheid hebben we het gat ook zelf weer gedicht. Op zich een mooie gedachte, maar daar denken wij toch anders over. Het aanstampen van de grond is toch heel raar als je dat zelf moet doen."

De gemeente Noordenveld heeft per brief excuses aangeboden. "Het is een stomme fout en erg emotioneel voor de nabestaanden. Maar we kunnen het niet meer rechtzetten", zegt verantwoordelijk wethouder Reint-Jan Auwema.

"We zijn gewoon vergeten een grafdelver te regelen. Heel simpel, maar schrijnend." De gemeente heeft de interne procedures aangescherpt om herhaling in de toekomst te voorkomen.