De Franse president Holllande huurt sinds het begin van zijn ambtstermijn in 2012 een kapper in die de Franse belastingbetaler 9895 euro per maand kost. Het weekblad Le Canard Enchainé heeft het contract in handen van 'Olivier B.', de persoonlijke hairdresser van de president. B. vergezelt Hollande op diens reizen als ze langer dan een dag duren en beurt naast zijn salaris ook nog allerlei onkostenvergoedingen.

Olivier B. is gecontracteerd voor de volle vijf jaar van Hollandes presidentschap, een klus die hem dus 593.700 euro aan salaris oplevert. In ruil daarvoor moet hij wel altijd klaarstaan voor het kalende Franse staatshoofd. "De drie haarlokken van de president knippen en kammen, z'n haar wassen, verven en in model brengen, dat is een heel werk", sneert Le Canard Enchainé, een satirisch blad dat altijd kritisch over de politici schrijft.

B.'s riant betaalde functie heeft wel een prijs. Hij heeft zijn appartement moeten verkopen omdat hij altijd in de nabijheid van de president moet zijn. Hij is 24 uur per etmaal beschikbaar, zet zijn advocaat uiteen, hij mag zich nooit laten vervangen en heeft de geboorte van zijn kinderen gemist, hun ziektes, hun ongelukjes. "Kortom, deze barbier is een martelaar die leeft in dienst van het haar!"

Verder is er natuurlijk vastgelegd dat B. zijn mond stijf dichthoudt over alles wat hij in deze jaren met Hollande meemaakt. Maar wat is er dan geheim, kan het weekblad niet nalaten sarcastisch te vragen. "Zijn wonderbaarlijke extensions? De toverformule van de ravenzwarte kleur?"

Ook het contract zelf had natuurlijk onder de roos moeten blijven. Maar de kapper heeft het zelf openbaar gemaakt toen hij een roddelsite voor de rechter sleepte die over zijn lucratieve bezigheden had geschreven.