De verbazing was groot toen begin mei bleek dat in de nieuwe clip van popster Beyoncé een schilderij te zien was waarop Dordrecht was afgebeeld. Wie het gemaakt had en hoe het in de clip terecht was gekomen, was een raadsel. Maar in Dordrecht zijn ze er na lang speuren inmiddels achter.

Conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum ontdekte het schilderij in de openingsscène van de clip van het nummer Denial van de wereldberoemde Amerikaanse zangeres. De grote vraag was echter wie het schilderij had gemaakt en waar het hing. Het antwoord: in een klein kerkje in Dordrecht zelf, de Trinitatiskapel. Het schilderij, waarop de Dordtse Grote Kerk te zien is, is gemaakt door Wim Jansen.

Deze schilder, uit de stad afkomstig, leefde van 1923 tot 1992 en schilderde het werk in 1950. Het museum wil het schilderij eind oktober in een aparte zaal ophangen met meerdere schilderijen van stadsgezichten van de Zuid-Hollandse stad.

Conservator Paarlberg is blij dat het raadsel is opgelost: "Na alle commotie was ik blij dat ik het in ieder geval goed gezien had, dit is echt het schilderij uit de clip, maar het mysterie werd alleen maar groter." Want hoe kwam het schilderij nu in de clip van Beyoncé terecht? "Het is bepaald geen bekende naam, zeker niet voor iemand van buiten Dordrecht?"

Na een speurtocht op internet blijkt dat het schilderij slechts op één plek te vinden is. Paarlberg vermoedt dat de makers van de videoclip het schilderij van een Chinese website met stockfoto's hebben gehaald. Hoe het daar op terecht is gekomen, is nog steeds een raadsel.
Foto