Uitslovers zijn het, die mannetjesmuggen. Ze gaan met duizenden om elkaar heen vliegen om een vrouwtje te verleiden. Dit bijzondere tafereel was donderdag te zien boven een weiland in Someren-Eind. De zwermen vormden tientallen pilaren, die zoveel herrie maakten dat de motorgeluiden van auto's verstomden.

Sander Koenraadt, docent entomologie (insectenkunde) aan de Universiteit Wageningen, kent het verschijnsel. "Gezien de aantallen gaat het waarschijnlijk niet om steekmuggen", redeneert hij. Om welke mug het dan wl gaat? "Is moeilijk te zeggen. Er zijn tientallen soorten. Dan moet je echt een close-upfoto hebben."

Volgens de assistent-professor gaat het hier om een paringsdans. "Hoe de vrouwtjes weten waar ze moeten zijn, of ze het misschien ruiken, dat weten we niet. Een vrouwtje vliegt de zwerm binnen en kiest n gelukkige. De twee grijpen elkaar vast en komen in een soort vrije val. Binnen enkele seconden is het vrouwtje bevrucht. Nog voor ze de grond dreigen te raken."

Waarom kiezen ze voor di plek? Koenraadt kan daar geen eenduidige verklaring voor geven. "Misschien omdat op zo'n vochtig grasveld het water omhoog dampt. We weten wel dat muggen hun favoriete plekken hebben, waar ze steeds terugkeren."
Filmpje