De perfecte accessoire voor beroemdheden die achtervolgd worden door paparazzi: een sjaal die je onzichtbaar maakt op foto’s. Hij is bedacht door de Nederlandse ontwerper Saif Siddiqui, die er deze week een wereldwijde hit mee scoorde.

De sjaal is gemaakt van een stof die tjokvol microreflectoren zit. Het licht van een cameraflits wordt teruggekaatst in de lens, waardoor de foto overbelicht raakt op de plek van de sjaal. Zo is alleen het patroon te zien op de foto, de rest van het beeld wordt bijna zwart. Siddiqui (28) kwam op het idee voor de ISHU, zoals hij de sjaal noemt, toen hij een foto van een vriend maakte. Een fietsreflector weerkaatste zoveel licht van de flitser dat die vriend op de foto nauwelijks meer te zien was. Dat effect probeerde hij na te bootsen met een stof. De wollen sjaal is sinds oktober vorig jaar te koop. BuzzFeed wijdde deze week een artikel aan 'the invisibility cloak' dat de hele wereld overging. "Met de ISHU kunnen mensen hun privacy claimen. Je hebt zelf het recht om te kiezen of je gefotografeerd wilt worden, of je nu een celebrity bent of niet,", aldus Siddiqui. De sjaal wordt al gedragen door beroemdheden als Cameron Diaz, DMX, Nick van the Jonas Brothers, Nicole Richie en Paris Hilton. De sjaal is verkrijgbaar vanaf 339 euro. Siddiqui verkoopt inmiddels ook telefoonhoesjes en dassen van dezelfde stof.

Overigens ‘werkt’ de sjaal niet als de fotograaf geen flitser gebruikt, zoals te zien is op de foto bij dit artikel. Zonder flits is de sjaaldrager normaal belicht. Voor wie echt niet op de foto wil, is het misschien een idee om een HEMA-sjaal over je hoofd te doen. Dat is bovendien een stuk goedkoper.
Foto