Het jaar 2016 duurde als schrikkeljaar al een dag langer dan andere jaren, maar gaat zelfs nog wat langer duren. Het jaar krijgt er een schrikkelseconde bij. Op 23.59:59 uur volgt op oudejaarsdag daarom het zeldzame tijdstip 23.59:60 uur.

De aarde draait steeds langzamer en daardoor duurt het langer dan een etmaal om een volledige pirouette te maken. Volgens deskundigen is de wisselwerking tussen de maan en de aarde de boosdoener, maar ook weerverschijnselen als El Niño zouden daarbij een rol kunnen spelen.

Om te voorkomen dat de atoomklok gaat voorlopen op de zon, last het IERS, het instituut dat over de tijd waakt, af en toe een schrikkelseconde in. Ongeveer eens in de twee tot drie jaar is een correctie van de officiële wereldtijd nodig.

Afschaffen
Niet iedereen is even gelukkig met die aanpassing van de tijd. Er is al ruim tien jaar gesteggel over. Zo wil een onderafdeling van de International Telecommunications Union (ITU), dat internationaal de regels en standaarden voor de telecommunicatie beheert, er het liefst helemaal vanaf.

In 2012, toen er ook een schrikkelseconde bij kwam, crashten websites van LinkedIn, Foursquare en Gawker en ook vliegtuigmaatschappijen hadden moeite met het fenomeen. Het Australische Qantas moest zo'n vijftig vluchten vertragen omdat het Amadeus-systeem de passagiers niet meer kon inchecken.

De daaropvolgende schrikkelseconde, op 30 juni 2015, leverde met de opgedane kennis van de problemen in 2012 geen noemenswaardige problemen meer op.