De Estse start-up Skeleton Technologies en het Franse bedrijf Flying Whales ontwikkelen een luchtschip voor het transport van zware ladingen. Het duurzame transportmiddel gaat efficiënter te werk dan helikopters.

Het luchtschip, met de naam LCA60T, moet in staat zijn maximaal 60 ton aan goederen te vervoeren. Het schip kan deze goederen zowel in zijn 75 meter lange vrachtruim of aan kabels onder zich vervoeren. Met een snelheid van 100 kilometer per uur kan de ‘vliegende walvis’, zoals het schip ook wordt genoemd, duizenden kilometers per dag afleggen.

Een voordeel van het met helium gevulde luchtschip is dat het voertuig voor lossen en laden niet hoeft te landen en op te stijgen. Dat scheelt kosten en brandstof in vergelijking met bijvoorbeeld transporthelikopters, stellen Skeleton Technologies en Flying Whales.

Daarnaast heeft de LCA60T geen vliegveld of landingsbanen nodig om te opereren. Dat opent volgens Sébastien Bougon, CEO van Flying Whales, nieuwe markten voor industrieën over de hele wereld.

“We ontwikkelen de LCA60T onder meer om gekapt hout uit afgelegen gebieden te transporteren, maar het luchtschip is ook in staat om grote objecten als windturbines of hoogspanningsmasten als één geheel te vervoeren”, stelt de CEO. “Het schip kan daarnaast geprefabriceerde huizen of bouwmodules over onontwikkelde terreinen vervoeren.”

Skeleton Technologies is verantwoordelijk voor de hybride elektrische aandrijving van de vliegende walvis. De start-up maakt lichtgewicht energieopslagsystemen van grafeen. Door de toepassing van dit materiaal is de opslagcapaciteit per gewicht van de producten van de start-up ruim 30 procent hoger dan die van de beste concurrent op de markt, stelt het bedrijf.

De bedrijven verwachten dat de industriële productie van de LCA60T in 2021 van start gaat.
Plaatje