Stel het je eventjes voor: je zwemt nietsvermoedend in een Thais riviertje, en je voelt opeens iets kriebelen. Het zou een stukje waterplant kunnen zijn, maar nee, daar beweegt het net even te veel voor. Schrik niet, de kans bestaat dat je op een giftige reuzenduizendpoot bent gestuit.

Een duizendpoot die zwemt? Ja, in Thailand is onlangs een nieuwe duizendpootsoort ontdekt met amfibische trekjes: hij jaagt op het land en in het water. Het beest is zo'n 20 centimeter groot en is, net als andere reuzenduizendpoten, behoorlijk giftig.

Een zwemmende duizendpoot was al eens in 2001 gevonden, maar toen de vinder het exemplaar aan een expert aanbood, toonde die zich sceptisch: een duizendpoot die zich even makkelijk in het water als op land voortbeweegt zou niet bestaan.

Maar in de jaren erna werden nog eens twee exemplaren gevonden, en nu is de soort dan eindelijk officieel beschreven en van een naam voorzien: de scolopendra (duizendpoot) cataracta (het Latijnse woord voor waterval).
Gif niet dodelijk, maar behoorlijk pijnlijk

Hoe het beest eruitziet? Als je een 'afschrikwekkend' kronkelend lijf van twee decimeter met erg lange poten en een donkere, groenzwarte kleur tegenkomt, dan zou het zomaar ons 'watervalmonster' kunnen zijn. Voor zover bekend is zijn gif niet dodelijk, maar zijn beet kan behoorlijk pijn doen.

Maar zoals zo vaak in de natuur: het beest is banger voor jou dan jij voor hem, dus als je het met rust laat, is er niets aan de hand. Alleen staat het kippenvel nog wel even op je armen waarschijnlijk na een ontmoeting.
Foto