In Duitsland raken ze er niet over uitgepraat: een man die ruim 150.000 euro in een oude klerenkast vond, aarzelde niet en bracht de schat naar de politie. Dat het om een arme Syrische vluchteling gaat, maakt het verhaal alleen maar mooier.

De 25-jarige Muhannad, vorig jaar vanuit de Syrische stad Homs naar Duitsland gevlucht, kreeg woonruimte toegewezen in de stad Minden. De inrichting betaalde hij van geld dat hij van hulporganisaties kreeg.

Onder zijn nieuwe meubilair was ook een klerenkast. Hij maakte hem goed schoon, waarbij zijn oog viel op een kastplank waar een andere plank tegenaan was geschroefd. In de tussenruimte bleken vijf spaarbankboekjes met een tegoed van ruim 100.000 euro te zitten. Ook zat er 50.000 euro cash in: de biljetten van 500 euro zagen er zo glanzend nieuw uit, dat Muhannad dacht dat hij met vals geld te maken had.

Hij leverde de vondst in bij de immigratiedienst. "Ik ben moslim", zegt hij in de Duitse krant Bild. "Dit geld kan ik niet houden, dat is tegen mijn geloof."

De politie speurt de rechtmatige eigenaar op. Muhannad heeft recht op 3 procent vindersloon (4500 euro). Hij zal dat mogelijk verrekenen met de speciale vluchtelingentoelage die hij kreeg.