"Ik blijf strijden tot m'n laatste snik." Aan het woord is Lein de Wolf, initiatiefnemer van een petitie om de laatste brievenbus van het Zeeuwse buurtschap Mariekerke te behouden.

Dit weekend viel er een brief van PostNL op de deurmat bij de bewoners van Mariekerke. Dezelfde dag zat er een sticker op de bewuste brievenbus. "Binnenkort vervalt deze brievenbus" staat er op te lezen. Bewoners van het buurtschap zouden voortaan hun brieven op de bus moeten doen in Meliskerke, twee kilometer verderop.

De Wolf kwam gelijk in actie. Hij nam contact op met PostNL, verzamelde handtekeningen en belde met wethouder Jaap Melse. "Die zei dat hij van het weghalen van diverse brievenbussen in de gemeente op de hoogte is en er nog een paar heeft kunnen redden", vertelt De Wolf bij Omroep Zeeland.

De initiatiefnemer van de petitie zegt duidelijke argumenten te hebben voor het behoud van de brievenbus. "Er wonen hier vooral ouderen die niet zo makkelijk even twee kilometer verderop een brief kunnen posten. In de winter wonen in Mariekerke zo'n honderd mensen. We hebben hier vijf minicampings, dus in de zomer vier keer zo veel mensen. Die posten regelmatig een briefje of kaartje."

De bewoners hebben inmiddels 73 handtekeningen verzameld waarmee ze PostNL op andere gedachten willen brengen. De handtekeningen zijn inmiddels verstuurd naar de directie van het postbedrijf.

Of PostNL overstag zal gaan is de vraag. Het bedrijf kondigde eerder aan de komende jaren ongeveer 10.000 van de 19.000 oranje brievenbussen in Nederland weg te zullen halen. Volgens het bedrijf maken mensen steeds minder gebruik van de brievenbussen. Het postbedrijf beloofde toen wel rekening te zullen houden met 'kwetsbare groepen' zoals ouderen.

Misschien dat De Wolf voortaan zelf de brieven verzamelt en op de bus doet in Meliskerke. "Dan word ik de postbode. Zonder gekheid, zo ver moeten we het niet laten komen."